Najnovije vesti

SVINJSKI GRIP U KIKINDI! Žena puštena na kućno lečenje, muškarac hospitalozovan
Foto: S.U.

otkriven

SVINJSKI GRIP U KIKINDI! Žena puštena na kućno lečenje, muškarac hospitalozovan

Društvo

KIKINDA - Virus gripa AH1N1 potvrđen je kod žene koja je nakon hospitalizacije u kikindskoj bolnici puštena na kućno lečenje. Od “svinjskog gripa” oboleo je i muškarac koji se još uvek nalazi u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Kod njega je potvrđeno prisustvo virusa gripa AH1N1 i tipa B.

Stručnjaci kikindskog Zavoda za javno zdravlje očekuju da će, sada kada je grip potvrđen, početi da se povećava broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu:

- Deca su se vratila u školske klupe i vriće, što takođe može da utiče na rast gripoznih u narednom periodu - kažu u ovoj ustanovi i podsećaju da je zbog virusa gripa poznatog i kao “svinjski grip” , pandemija proglašena 2009. godine.

Krajem februara prošle godine, lekari su dve smrti doveli u vezu sa “svinjskim gripom”. Mladić iz Sente (24) umro je u kikindskoj bolnici. Bolovao je od autizma i epilepsije i upravo su ove bolesti doprinele težoj kliničkoj slici koja je imala fatalan ishod. Kikinđanka (65) preminula je u Kliničkom centru Vojvodine, a ona je bolovala je od hroničnog oboljenja bubrega.

S.U.

Kikindi oko 3.500 doza vakcina

Pre nekoliko meseci, Kikindi je distribuirano oko 3.500 doza, dok je za potrebe pacijenata Severnobanatskog okruga opredeljeno 8.200 vakcina, a isporučene su svim Domovima zdravlja. Vakcina sadrži jedan soj tipa A H1N1, jedan soj tipa A H3N2, jedan soj tipa B (Victoria) i jedan soj tipa B (Yamagata) virusa gripa. Lekari kažu da je vakcina protiv gripa najsigurniji vid individualne i kolektivne zaštite.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...