Najnovije vesti

KOD SRPSKE CARINE BOLJE NEGO U RADNJI, NEMA ŠTA NEMA: Radijatori, testere, kola! Pogledajte čega sve ima na rasprodaji
Foto: RTS Printscreen

magacin Carinarnice Zrenjanin pun kao oko

KOD SRPSKE CARINE BOLJE NEGO U RADNJI, NEMA ŠTA NEMA: Radijatori, testere, kola! Pogledajte čega sve ima na rasprodaji

Društvo

BEOGRAD - Od 22. januara do kraja februara u osam carinarnica organizovaće se javna prodaja motornih vozila i druge carinske robe. Radi se o stvarima koje su oduzete pravosnažnim rešenjem u carinskom postupku ili ih se stranka odrekla u korist države. Za kupce su najinteresntija motorna vozila, a vrlo često je ponudi i druga tehnička roba. Novac koji se dobije na ovaj način uplaćuje se u budžet Srbije.

foto: RTS Printscreen

U magacinu "Carinarnice Zrenjanin" na javnoj prodaji će biti ponuđeni radijatori, motorne testere, ali i jedna kompletna kaluparska linija koja služi za izradu delova obuće, a koje se vlasnik odrekao u korist države, jer je zastarela.

Iako su trenutno najvredniji, kompleti alata čekaju odluku Suda za eventualnu prodaju. Ova roba, naprimer nije oduzeta na graničnom prelazu, carinici su to učinili unutar teritorije Srbije.

1 / 4 Foto: RTS Printscreen

"Nađen je alat u Zrenjaninu. S obzirom da je utvrđeno da je roba stranog porekla pozvani su službenici carinske administracije i onda se kao carinska roba našla ovde kod nas u magacinu. Još nije rešen status robe, znači sud je ta instanca koja treba da da presudu. Ukoliko se presudom koja postane izvršna ta roba predloži za javnu prodaju, mi ćemo je svakako staviti na prodaju, za sad ništa", kaže Goran Tanaskovski iz "Carinarnice Zrenjanin".

Motorna vozila najduže čekaju na prodaju. Do privremenog oduzimanja dolazi na graničnom prelazu, gde se može utvrditi da nemaju validan serijski broj ili ispravnu dokumentaciju. U Carinarnici Niš navode još jedan razlog zbog kojeg auto može završiti na carinskom parkingu.

foto: RTS Printscreen

"Najčešće se radi o vozilima iz Evropske unije koje naši građani koji se nalaze na privremenom radu dovoze kada dolaze na godišnji odmor i onda ih ostave, što je naravno suprotno propisima, a onda ta vozila upotrebljavaju naši građani koji nemaju pravo da koriste vozila sa stranim tablicama", kaže Aca Stojanović iz "Carinarnice Niš".

Prošle godine je na javnoj licitaciji u carinarnici Niš prodato 238 vozila na 12 licitacija. Iz Uprave carina najavljuju da će uskoro javne prodaje obavljati preko aplikacije, čime će se unaprediti organizacija javne prodaje.

Potreba za većim skladišnim prostorom i dalje je aktuelna, jer se ponekad privremeno oduzme toliko robe da se magacini prepune, a javna prodaja ne može da se organizuje pre nego što se završi sudski postupak.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...