BRUKA: Samo jedna škola nosi ime Gavrila Principa
Foto: Tamara Trajković, Profimedia

Ogorčen: MILE PRINCIP, ROĐAK REVOLUCIONARA, PORUČIO

BRUKA: Samo jedna škola nosi ime Gavrila Principa

Društvo -

O njemu prikupljam informacije već 17 godina, to će izroditi jednu novu istoriju, monografiju sa tačnim podacima, koji će Gavrila vratiti na mesto sto znamenitih i značajnih Srba, rekao je Mile Princip

Gavrilo Princip nikada nije zauzeo odgovarajuće mesto u srpskoj istoriji i moj zadatak je da njegovo okaljano ime vratim među sto znamenitih Srba, rekao je Gavrilo Mile Princip, potomak čuvenog revolucionara.

Povodom svetosavske priredbe u OŠ „Gavrilo Princip“ u Zemunu, rođak slavnog revolucionara objašnjava da je jedini iz familije javno stao u odbranu časti svog rođaka.

- O njemu prikupljam informacije već 17 godina, to će izroditi jednu novu istoriju, monografiju sa tačnim podacima, koji će Gavrila vratiti na mesto sto znamenitih i značajnih Srba - rekao je Mile.

On tvrdi da podaci od samog rođenja pa do smrti mladog nacionaliste, koji je izvršio atentat na prestolonaslednika Austrougarske monarhije Franju Ferdinanda 1914. godine, nisu precizni i imaju mnogo šupljina:

- Udžbenici puni neistina uče našu decu o istoriji. Gavrilo nije izdajnik, nije bio član Crne ruke, nije bio bolešljivo dete, već borac za slobodu. Rat je bio neizbežan, a povod se sve vreme čekao.

Moglo je biti i nešto drugo. Velika nepravda je učinjena, okarakterisan je kao izdajnik, a to se najbolje vidi po tome što u Srbiji više ne postoje ulice ni škole, osim ove u Zemunu, koje nose njegovo ime.

Mile Princip istakao je da je Gavrilo bio pesnik i veliki zaljubljenik u književnost, kao i da „je drugovao sa nobelovcem Ivom Andrićem, koji je takođe bio član Mlade Bosne“.

Kurir.rs/ M. V. Foto: Tamara Trajković, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track