Najnovije vesti

PRVI SRBIN IZ VUHANA STIGAO U SRBIJU: Oseća se dobro, nema simptome koronavirusa! Troje Srba čeka evakuaciju
Foto: AP

epidemija koja uliva strah

PRVI SRBIN IZ VUHANA STIGAO U SRBIJU: Oseća se dobro, nema simptome koronavirusa! Troje Srba čeka evakuaciju

Društvo

Jedan državljanin Srbije koji je boravio u Vuhanu stigao je noćas u Beograd, prošao je medicinsku kontrolu, oseća se dobro i nema simptome koronavirusa, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ta osoba je jedan od pet srpskih državljana koji borave u Vuhanu, kaže Dačić i dodaje da jedan od preostalih ne želi da napusti Kinu, dok troje čeka evakuaciju iz grada, koja će se možda obaviti uz pomoć Francuske.

Dačić kaže da je srpski državljanin koji se vratio iz Vuhana pre nego što je grad stavljen u "karantin" otišao u druge krajeve provincije, potom i u Šangaj, te da je odatle preko Moskve stigao u Beograd.

"Mi smo mu platili kartu, uz pomoć MSP se vratio sinoć iz Moskve. Za sada je sve u redu, prošao je kontrolu, nema temperaturu nema simptome, videćemo kako će se dalje odvijati situacija", rekao je Dačić.

Ministar je rekao da se nije lako evakuisati iz Vuhana i da preostali državljani sada ne mogu sami da odu do Šangaja ili nekog drugog grada, ali i naglasio da moraju da postoje dobre mere zdravstvene zaštite i u onim zemaljama u koje se vraćaju ljudi iz Vuhana.

Dačić kaže i da ne treba širiti paniku i nerealna očekivanja da će se obaviti evakuacija svih građana koji žive u Kini, budući da u ostalim gradovima nije proglašena zatvorena zona i funkcioniše saobraćaj.

"Ako neko ima problem i da plati kartu, možemo da pomognemo, ali je nemoguće izvršiti evakuaciju iz otvorenog grada, evakuacija se vrši iz područja koja su zahvaćena bolestima, ratom...", rekao je Dačić.

Kurir.rs/tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...