Istraživanje: 89 odsto ispitanika smatra da su potrebne naučne provere za novi duvanski proizvod
Foto: PMI

Istraživanje: 89 odsto ispitanika smatra da su potrebne naučne provere za novi duvanski proizvod

Društvo -

Istraživanje koje je objavila kompanija Filip Moris internešenel (Philip Morris International) je pokazalo da svi proizvodjači, i elektronskih cigareta i duvanskih proizvoda koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan, pre nego što ih plasiraju na tržiište treba da sprovedu rigoroznu naučnu proveru svojih proizvoda.

U tom istraživanju objavljenom u Beloj knjizi "Unsmoke Your Mind: Pragmatični odgovori na teška pitanja, za budućnost bez duvanskog dima" navedeno je da 87 odsto ispitanika veruje da bi prilikom formiranja propisa "zakonodavni organi i institucije javnog zdravlja trebalo da razmotre aktuelne naučne dokaze koji se odnose na e-cigarete i duvanske proizvode koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan".

Istraživanje je Povaddo institut sproveo u 14 zemalja.

Iako su u kompaniji Filip Moris saglasni da je potpuni prestanak pušenja najbolje rešenje, realnost je da postoje milioni odraslih pušača koji bi, u nedostatku bolje alternative, nastavili da puše.

Nauka i tehnologija dugi niz godina su radile na razvoju boljih alternativa, kojima odrasli muškarci i žene treba da imaju pristup, a zarad unapredjenja opšteg javnog zdravlja, ukazuju u toj kompaniji.

"Bezdimne alternative cigaretama su realističan pristup rešavanju problema pušenja", rekao je generalni direktor operacija kompanije Filip Moris internešenel Jacek Olzak.

On je dodao da u vreme kada poverenje u institucije širom sveta opada, nauka i činjenice bi trebalo da budu osnov za donošenje odluka.

"Za Filip Moris od ključnog je značaja transparentnost u deljenju nauke koja stoji iza ove vrste proizvoda, čineći je otvorenom za sve od donosioca odluka, preko naučnika, akademskih institucija, do opšte javnosti", kazao je Olzak.

"Unsmoke Your Mind" je nastavak globalne incijative za budućnost bez duvanskog dima "Unsmoke Your World" koju je Filip Moris pokrenuo u 2019. godini.

Izvor: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track