RAT OPERATERA OKO ARENA SPORTA! Predrag Ćulibrk: Telekom je vlasnik, piše i u APR
Foto: Zorana Jevtić

ProzivkeJOŠ JEDAN FRONT SUKOBA

RAT OPERATERA OKO ARENA SPORTA! Predrag Ćulibrk: Telekom je vlasnik, piše i u APR

Društvo -

Junajted medija napala Telekom Srbije tvrdeći da treba da se odrekne vlasništva nad poznatim sportskim kanalom

U sukob dva kablovska operatera uvučena je i televizija Arena sport. Junajted medija smatra da taj kanal ne može ostati u rukama Telekoma, jer se to, po njihovim tumačenjima, kosi sa zakonom!

Sve je počelo kada je TV Nova S, koja, kao i N1, posluje u sistemu Junajted medije, pokrenula pitanje da li Telekom ima pravo da se bavi „pružanjem medijske usluge“, na šta su iz te kompanije odgovorili da sve rade po zakonu.

Velika razlika

U prilogu pomenute televizije osporeno je pravo Telekoma da bude vlasnik kanala, iako je direktor te kompanije Predrag Ćulibrk objasnio da ona, kao akcionarsko društvo, posluje u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, a ne u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, i da je vlasnik Arena sporta, što piše i u APR.

- Ozbiljna i velika razlika, ko hoće da razume, morao bi da ima u vidu ta dva zakona. Što se tiče vlasništva nad medijima, mi imamo uredno registrovane kanale u Republičkoj agenciji za elektronske medije. Sad moram reći, za razliku od vašeg vlasnika, koji kompletnu produkciju drži u Srbiji, a navodno vodi svoje kanale kao prekogranične kanale i ne plaća udruženjima za zaštitu autorskih prava - rekao je Ćulibrk.

Nova S pak sve vreme je pokušavala da ubedi javnost da Telekom kao vlasnik kanala Arena sport ignoriše Zakon o javnom informisanju, ali i Zakon o elektronskim medijima.

U sve su uključili i profesora FPN Radeta Veljanovskog, koji im je potvrdio tezu:

Ne odgovaraju

- U ovom slučaju je, dakle, potpuno jasno da Telekom ne bi mogao da bude vlasnik nijednog medija koji se nalazi u njegovoj mreži, da bi na to pre svega trebalo da reaguje REM, da primeni zakon striktno. Znači, oni bi morali da ostanu bez toga.

Iz Junajted medije juče nisu odgovarali na naša pitanja ovim povodom.

Telekom pisao Junajted mediji, hoće pregovore

OFORMILI SMO TIM, ČEKAMO ODGOVOR

Telekom je juče saopštio da su menadžmentu Junajted grupe ponovo uputili poziv za nastavak pregovora. - U zvaničnom obraćanju obavestili smo Junajted grupu da je kompanija Telekom Srbija formirala tim za pregovore s njima, kao i da očekujemo da nas u najkraćem roku obaveste o terminu kada bi razgovori mogli da budu nastavljeni - navode iz Telekoma. Dodaju da su drugu stranu zamolili i da, do okončanja pregovora, omogući kablovskim operaterima koji posluju pod brendom Supernova, a koji su deo grupacije Telekoma, da nastave sa distribucijom kanala Junajted medija, u skladu s ugovorom koji je bio na snazi do 31. decembra 2019.

Kurir.rs/ Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track