DRAMATIČNO! KORONAVIRUS SE NE ZAUSTAVLJA: Nastavnica iz Srbije zaražena virusom iz Kine?!
Foto: Profimedia, Stock

OPASNOST

DRAMATIČNO! KORONAVIRUS SE NE ZAUSTAVLJA: Nastavnica iz Srbije zaražena virusom iz Kine?!

Društvo -

Jasmina Jovanović i njen muž Indijac od utorka se nalaze u bolnici u gradu Goa u Indiji zbog sumnje da muž ima opasni virus iz Vuhana, od koga je dosad umrlo 132 ljudi, a obolelo 6.057

Srpska državljanka Jasmina Jovanović od utorka se nalazi u karantinu u gradu Goa u Indiji jer se sumnja da je njen suprug Indijac zaražen opasnim koronavirusom, od koga je do sada umrlo 132 ljudi, a obolelo 6.057, čime je prevaziđen broj slučajeva zaraze u epidemiji SARS pre 16 godina.

Kako saznaje Kurir, i Jasmina i njen suprug su prosvetni radnici zaposleni u školi u Šangaju, a na more u Indiju su doputovali prošle nedelje. Jasminin muž je nakon dolaska u indijski grad Udžain osetio bol u grlu i druge simptome virusa, zbog čega se sam javio zdravstvenim vlastima, dok Srpkinja nema nikakve simptome. I muž i žena su hospitalizovani u državnoj bolnici u Udžainu, gde su im uzeti brisevi iz grla i nosa, koji su poslati na analizu, a rezultati se očekuju već danas.

- Sa Jasminom se odmah čuo ambasador Srbije u Indiji i ona mu je ispričala da se i ona i suprug osećaju dobro, ali da će ostati u bolnici dok ne stignu analize testova i da im je najbolje da zasad budu u karantinu. Javili su se lekaru iz predostrožnosti, kako bi eventualnu bolest na vreme otkrili, ali i da slučajno ne bi još nekog drugog zarazili. Simptomi su nestali i ako sve bude u redu, vratiće se u hotel i nastaviti odmor - saznaje Kurir iz diplomatskih krugova.

Ranije su indijski zvaničnici objavili da je muškarac sa sumnjivim simptomima državljanin Srbije, a ministar zdravlja države Goa Visvadžit Rane rekao je da je bračni par stigao preko Nju Delhija do plaže Kankona na jugu ove oblasti.

- Muškarac srednjih godina pokazuje simptome koronavirusa, poput suvog i bolnog grla. Boravio je u kineskom gradu udaljenom oko 750 kilometara od Vuhana i pratimo njegovo stanje. Uzeti su svi neophodni uzorci za analizu - saopštili su indijski doktori.

foto: Shutterstock

U srpskom ministarstvu zdravlja rekli su za Kurir da su u intenzivnom kontaktu sa zdravstvenim vlastima Indije, ali i Svetskom zdravstvenom organizacijom.

- Pratićemo zdravstvenu situaciju pacijenata, od kojih za jednog indijske vlasti sumnjaju da ima koronavirus. On se trenutno nalazi u karantinu i čekaju se rezultati analiza. Spremni smo da uradimo sve što bude potrebno ukoliko je zaražen neko od naših državljana, ali ne verujemo da bi iko dozvolio transport tog pacijenta u ovom trenutku - dodaju iz ministarstva.

Nema ih ni za lek

KINEZI POKUPOVALI SVE MASKE

U mnogim beogradskim apotekama hirurških i nanomaski, koje štite od virusa, nema ni za lek. Malo je bolja situacija u državnim. Tamo nema nanomaski, ali ostala je poneka hirurška.

- Trenutno nemamo maske. Jutros smo imali desetak kutija hirurških, ali su sve otišle. Uglavnom ih kupuju putnici iz Azije, koji se iz naše zemlje vraćaju kući. Nove količine dobićemo danas - kažu u jednoj od privatnih apoteka, dok u državnoj dodaju da hirurških maski ima još malo i da ih mahom kupuju Kinezi.

R. B.

Vratili se iz Kine

ČETVORO POD NADZOROM U SRBIJI

Četvoro državljana Srbije, koji su došli iz Kine, stavljeno je pod nadzor zbog potencijalne opasnosti da su oboleli od koronavirusa, rekao je granični sanitarni inspektor Raša Milanov. Oni su u utorak u Srbiju došli iz kineskih gradova koji su od Vuhana, epicentra zaraze, udaljeni hiljadu i više kilometara, ali u kojima je taj virus takođe registrovan. Po dolasku na beogradski aerodrom, pregledani su, ali nisu imali nikakve zdravstvene smetnje ni temperaturu. Inspektor Milanov rekao je da je, na osnovu procedure Instituta „MIlan Jovanović Batut“, odlučio da je neophodno staviti ih pod nadzor:

- Oni će ostati u Srbiji, kretaće se među porodicom i prijateljima. Jedan od njih se javio epidemiološkoj službi. Oni su inače u zakonskoj obavezi da se jave u roku od 24 sata.

MSP pomogao

STUDENT IZ VUHANA STIGAO U BEOGRAD

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je student Vuk Vujisić, jedan od pet državljana Srbije iz kineskog grada Vuhana, stigao u Beograd preko Moskve u utorak uveče i da nema simptome oboljenja. Dačić je rekao da je njemu MSP platio kartu, a da se prethodno sam snašao da iz Vuhana dođe do Šangaja pre nego što je grad blokiran. On je ponovio da se jedan državljanin Srbije izjasnio da želi da ostane u Vuhanu, dok se za ostalo troje čeka mogućnost evakuacije zajedno sa Francuzima.

foto: Kurir, Printscreen
  • Prave vakcinu

PEKING SARAĐUJE S MOSKVOM

Rusija i Kina zajednički rade na razvoju vakcine protiv koronavirusa, a Peking je predao genom virusa Moskvi. Naučnici u Australiji razvili su verziju koronavirusa uzgojenu u laboratoriji koji će pomoći naučnicima da odrede da li će buduća vakcina biti efikasna.

  • Hitni slučajevi

BOLNICU SKLEPALI ZA DVA DANA

Prva bolnica za lečenje obolelih od zaraze u Kini otvorena je u gradu Huangang nedaleko od Vuhana, nakon što su radnici i volonteri za samo dva dana pretvorili napuštenu zgradu u ustanovu za hitne slučajeve sa 1.000 kreveta.

  • Zaraza i u Emiratima

OBOLELA JOŠ TRI NEMCA

Četiri osobe u Nemačkoj zaražene su koronavirusom, svi iz iste kompanije, a još 40 njihovih kolega je pod medicinskim nadzorom, zbog čega je njihov poslodavac privremeno zatvorio sedište firme. Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je kod jedne porodice u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

  • Prva evakuacija

SAD I JAPAN IZVUKLI SVOJE

Stotine državljana SAD i Japana evakuisano je iz Vuhana, žarišta koronavirusa. Turska je saopštila da će evakuisati 32 svoja državljana iz Vuhana, dok Australija, Novi Zeland, Južna Koreja, Francuska, Velika Britanija i Indija nameravaju da evakuišu svoje u skorije vreme. Gotovo 600 državljana zemalja EU želi da se vrati iz Kine zbog širenja novog kornavirusa.

  • Plan Australije

EVAKUISANE ŠALJU NA BOŽIĆNO OSTRVO

Australija namerava da svoje državljane evakuisane iz Vuhana prebaci u karantin na Božićno ostrvo, koje je 2.000 kilometara udaljeno od kopna. Premijer Australije Skot Morison izjavio je da je planirano da 600 evakuisanih provede na Božićnom ostrvu dve nedelje.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Profimedia, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track