EVO ŠTA PLAĆAMO ZA KARAĐORĐEVIĆE: Za struju i telefon na dvoru spiskali 5,8 miliona dinara!
Ne skidaju se s telefona... Karađorđevići, Foto: Dragan Kadić, Shutterstock

Ceh

EVO ŠTA PLAĆAMO ZA KARAĐORĐEVIĆE: Za struju i telefon na dvoru spiskali 5,8 miliona dinara!

Društvo -

Kraljevski tretman: Od 62 miliona dinara, koliko je iz državne kase u 2019. otišlo na održavanje Dvorskog kompleksa na Dedinju, u kome žive Aleksandar i Katarina, više od pola je iskeširano za plate i komunalije

Samo za troškove struje i telefona za Dvorski kompleks na Dedinju, u kojem žive prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina, prošle godine iz javne kase isplaćeno je 5.834.845 dinara.

Kako saznajemo, samo za godišnje troškove telefoniranja spiskano je 400.418 dinara, što praktično znači da se svakog dana na dvoru u proseku ćaskalo u vrednosti od 1.000 dinara, i to fiksnim telefonom!

Kako je Kurir već pisao, Ministarstvo kulture je 2019. za održavanje velelepnog Dvorskog kompleksa u najelitnijem delu prestonice izdvojilo 62 miliona dinara. Skoro polovina tog novca - 29.619.892 dinara - potrošeno je na plate zaposlenih u dvoru - sedam čistačica, šest baštovana, dva majstora, četiri pripadnika obezbeđenja i ostalih.

foto: Kurir

Pored ovog daleko najvećeg troška za zarade „dvorske svite“, prema detaljnoj specifikaciji, u koju je Kurir imao uvid, za održavanje parkovske celine izdvojeno je 1,9 miliona dinara, za komunalne troškove 685.993 dinara, dok je za troškove pripreme, organizacije i realizacije pet izložbi i štampanje publikacija i promotivnog materijala izdvojeno 3,3 miliona dinara. Zanimljivo je da, iako Karađorđevići od 2004. žive u dvoru koji je državno vlasništvo, ne samo što ne ulažu u njegovo održavanje već, bez nadoknade, koriste i privilegije boravka, kao što su struja i telefon. Ekonomista Milan Kovačević smatra da bi troškovi svakako bili manji da u njemu ne borave Karađorđevići. - Država bi konačno trebalo da prelomi da li je Srbija republika ili monarhija. Ako je država vlasnik kompleksa, onda bi trebalo da u potpunosti preuzme brigu o tom kompleksu ili ga izda nekome ko je zainteresovan i ko bi mogao pomoći oko troškova održavanja. Ovako se prostorije u kompleksu, koji svakako ima izuzetan istorijski i kulturni značaj, habaju i troše, dok njegovi stanovnici uživaju privilegije - kaže Kovačević.

foto: Kurir

U prethodnih pet godina na održavanje potrošeno je 274 miliona dinara poreskih obveznika, a lickanje dvora predviđeno je i 2020. u iznosu od 62 miliona dinara. Karađorđevići juče nisu želeli da daju nikakav komentar.

Setili se

VIŠE NE DUGUJU ZA STRUJU

Karađorđevići su, kako su mediji pisali, uprkos tome što su dobijali sredstva od države, 2016. godine dugovali čak 70.000 evra za struju. Međutim, ta dugovanja su, kako saznajemo, sada izmirena. - Dug je nastao jer su u nekom trenutku verovatno toliko prekoračili potrošnju struje da to nije moglo da se pokrije iz javnih sredstava. Međutim, oni su sa EPS napravili reprogram i taj dug je isplaćen - priča za Kurir izvor upućen u dešavanja na dvoru.

Ministarstvo kulture

IZ BUDŽETA ODRŽAVANJE I ZAŠTITA

U Ministarstvu kulture kažu da su sredstva za održavanje kompleksa obezbeđena Zakonom o budžetu Srbije za 2019. - Potpisan je godišnji ugovor o finansiranju redovnog održavanja, zaštite i korišćenja Dvorskog kompleksa. Navedenim ugovorom, između ostalog, predviđeno je preduzimanje mera preventivno-tehničke zaštite nepokretnih i pokretnih kulturnih dobara u okviru spomenika kulture Dvorski kompleks, održavanje sigurnosnih sistema i fizičko obezbeđenje objekata, održavanje parkovske celine... - kažu u Ministarstvu.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Dragan Kadić, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track