ŠOK-STATISTIKA: Februar je smrtonosan za srpske vozače, evo zašto! Najkritičniji Dan zaljubljenih i 17. u mesecu?!
Foto: AP/Ilustracija

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na poseban oprez

ŠOK-STATISTIKA: Februar je smrtonosan za srpske vozače, evo zašto! Najkritičniji Dan zaljubljenih i 17. u mesecu?!

Društvo -

BEOGRAD - Agencija za bezbednost saobraćaja pozvala je danas sve učesnike u saobraćaju da zbog povećanog broja vozila na putevima u narednom periodu poštuju sve propise i budu dodatno pažljivi i oprezni, uz upozorenje da je na srpskim putevima u prethodnih pet godina u februaru poginulo 177 osoba, odnosno u proseku 35 ljudi svake godine.

Period završetka zimskog školskog raspusta karakteriše najveći broj poginulih i povređenih osoba u saobraćajnim nezgodama, navodi Agencija u saopštenju.

Najkritičniji dan je 17. februar, jer je tada povećan obim saobraćaja i putovanja zbog obeležavanja državnog praznika i povratka sa raspusta, a statistički podaci ukazuju i na značajno povećanje stradanja u saobraćaju 14. februara, na takozvani Dan zaljubljenih.

foto: Youtube Printscreen

Neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u posmatranom periodu.

Agencija navodi da učesnike u saobraćaju očekuje potencijalno kritičan period zimskog školskog raspusta, od 31. januara do 17. februara i državnog praznika koji će se obeležavati od 15. do 17. februara.

U danima vikenda za vreme zimskog raspusta i praznika Dana državnosti - Sretenja, povećan je obim tranzitnog saobraćaja, češća su putovanja na dužim relacijama i u noćnim uslovima.

U tom periodu godine, posebno u jutarnjim i večernjim časovima, očekivana je i magla na putevima, a kolovozi su pretežno vlažni i klizavi.

Najveći broj građana putuje na planine, često u uslovima nepovoljnih vremenskih prilika, te apelujemo da je potrebna adekvatna priprema i korišćenje zimske opreme.

Podsećaju da, u periodu od 1. novembra do 1. aprila, vozila moraju biti opremljena zimskom opremom, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

foto: Youtube Printscreen

Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuje da se zbog prognoziranih, relativno povoljnih vremenskih prilika, na putevima i ulicama može očekivati više ranjivih, ugroženih kategorija učesnika u saobraćaju - pešaka, biciklista, mopedista i motociklista.

Pešaci se mogu očekivati na putevima u naselju, posebno u blizini tržnih centara.

Pešacima i biciklistima savetuje se da nose svetliju i uočljiviju odeću, budu adekvatno osvetljeni, oprezni i poštuju saobraćajne propise.

Mopedistima i motociklistima preporučuju da se adekvatno pripreme za putovanja, koriste zaštitnu opremu, obrate pažnju na led na kolovozu, pogotovu u jutarnjim i večernjim časovima.

Period praznika često prati i konzumiranje alkohola, a usled povoljnih vremenskih prilika i češća prekoračenja brzine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track