SRBI IZ KINE SPAKOVALI KOFERE: Sedimo u izolaciji, čekamo evakuaciju!
Foto: EPA

Hara koronavirus

SRBI IZ KINE SPAKOVALI KOFERE: Sedimo u izolaciji, čekamo evakuaciju!

Društvo -

Izvla­če­nje: Tro­ji­ca na­ših dr­ža­vlja­na bi­će pre­ba­če­na iz epi­cen­tra epi­de­mi­je smr­to­no­snog vi­ru­sa avio­nom ko­ji je Fra­n­cu­ska obez­be­di­la za svo­je dr­ža­vlja­ne, ali im još ni­je re­če­no kada

Za sa­mo 24 ča­sa evi­den­ti­ra­no je 1.737 no­vo­za­ra­že­nih od ko­ro­na­vi­ru­sa, a umr­lo je 38 oso­ba u Ki­ni. Dok epi­de­mi­ja smr­to­no­snog vi­ru­sa na­sta­vlja ubr­za­no da se ši­ri po sve­tu, tro­ji­ca Sr­ba, pot­pu­no spre­m­na i spa­ko­va­nih ko­fe­ra, u ki­ne­skoj pro­vi­n­ci­ji Vu­han, gde je i izbi­la za­ra­za, u sko­ro pot­pu­noj izo­la­ci­ji če­ka­ju da bu­du eva­kui­sa­ni u Sr­bi­ju.

- Sve je pu­sto. Na uli­ca­ma ne­ma lju­di. Izbe­ga­va se bi­lo ka­kvo izla­že­nje na­po­lje. Vi­đam se po­vre­me­no sa ko­le­ga­ma stu­den­ti­ma sa­mo ka­da pos­to­ji ne­ka ko­n­kre­t­na po­tre­ba za tim, kao, na pri­mer, ako ne­ko ima vi­šak ma­ski ili ne­što sli­č­no to­me - pri­ča za Ku­rir stu­dent Ste­fan Vo­j­nić iz Beo­gra­da.

foto: Printscreen

Jedva čekaju povratak

Ivi­ca Da­čić, mi­ni­star spo­lj­nih po­slo­va, najavio je da Sr­bi ko­ji su se na­šli u Vu­ha­nu, ko­ji je već da­ni­ma u ka­ran­ti­nu, bi­će eva­kui­sa­ni avio­nom ko­ji je Fra­n­cu­ska obez­be­di­la za svo­je dr­ža­vlja­ne. A to bi, pre­ma ne­zva­ni­č­nim in­fo­r­ma­ci­ja­ma, mo­glo da se de­si su­tra ili do kra­ja sle­de­će ne­de­lje, u za­vi­snos­ti od bro­ja Fra­n­cu­za ko­ji že­le da se eva­kui­šu.

Ste­fan ka­že da je u sva­kod­ne­v­nom kon­ta­k­tu sa sr­p­skom am­ba­sa­dom u Ki­ni, ali da još uvek ne­ma zva­ni­č­nu in­fo­r­ma­ci­ju ka­da će se vra­ti­ti u Sr­bi­ju. Dok se to ne de­si, on, ka­ko ka­že, vre­me pre­kra­ću­je gle­da­njem fi­l­mo­va, či­ta­njem i igra­njem igri­ca.

- Ja sam spre­man i je­dva če­kam da se vra­tim. Sa po­ro­di­com u Sr­bi­ji se ču­jem sva­kog da­na i oni je­dva če­ka­ju da me vi­de! - ka­že ovaj mla­dić.

foto: Printscreen

Ina­če, sa­te­li­t­ske fo­to­gra­fi­je Vu­ha­na do­ča­ra­va­ju sko­ro apo­ka­li­p­ti­č­ni sce­na­rio - pra­zne uli­ce na ko­ji­ma sko­ro da ne­ma ni lju­di ni au­to­mo­bi­la. Au­to-put na ko­jem je uvek gu­žva pra­k­ti­č­no je pra­zan, a na že­le­zni­č­koj sta­ni­ci ne­ma vo­zo­va.

Puste ulice

Ale­k­san­dar Ka­la­ba, fu­d­ba­l­ski tre­ner, ko­ji je u Ki­nu do­šao zbog po­sla, ka­že za Ku­rir da su uli­ce to­li­ko pu­ste da na de­set ki­lo­me­ta­ra je­dva da mo­že­te sre­sti pe­to­ro lju­di.

- Ni­sam imao kon­ta­kt ni sa kim se­dam-osam da­na. Izbe­ga­vam da iza­đem na uli­cu, me­đu­tim, ka­da mo­ram, vi­dim pu­stoš. Lju­di se, ka­da pri­me­te da im ne­ko ide u su­sret, be­že jed­ni od dru­gih i na 10 me­ta­ra ka­ko bi se mi­moi­šli. Re­sto­ra­ni i ka­fi­ći ne ra­de. Otvo­re­ne su sa­mo pro­dav­ni­ce i apo­te­ke. Sva­ki dan je kao dan mr­mo­ta. Usta­neš, če­kaš, le­g­neš. I ta­ko iz po­če­t­ka. Me­ni su ko­fe­ri spa­ko­va­ni, sa­mo če­kam po­ziv za Sr­bi­ju - ka­že Ka­la­ba.

Epi­de­mi­ja ko­ro­na­vi­ru­sa na­sta­vlja ubr­za­no da se ši­ri, a ujed­no se po­ve­ća­va broj ze­ma­lja u ko­ji­ma su re­gi­stro­va­ni obo­le­li. U Ki­ni je ju­če uju­tro re­gi­stro­va­no 7.711 in­fi­ci­ra­nih, a broj umr­lih uve­ćan je na 170.

Zla­ti­bor Lončar SR­BI­JA MO­ŽE DA PO­MO­G­NE S VAKCINOM

foto: Dragana Udovičić

Mi­ni­star zdra­vlja Zla­ti­bor Lo­n­čar re­kao je da je Sr­bi­ja or­ga­ni­zo­va­la na­j­stru­č­ni­je lju­de ko­ji su spre­m­ni da po­mo­g­nu ko­le­ga­ma iz Ki­ne da se što pre do­đe do va­k­ci­ne za vi­rus.

- Sr­bi­ja je pre­du­ze­la sve me­re da vi­rus ne sti­g­ne u Sr­bi­ju, ali ne­će bi­ti ala­r­man­t­na si­tua­ci­ja uko­li­ko se i po­ja­vi ne­ki pa­ci­jent. Bi­t­no je da se odrea­gu­je ka­ko tre­ba - re­kao je Lo­n­čar.

Ka­ran­tin u Indiji SR­P­KI­NJA SE PRO­ŠE­TA­LA DO RADNJE

Ka­ko sa­zna­je­mo, sr­p­ska dr­ža­vljan­ka Ja­smi­na Jo­va­no­vić, ko­ja se od uto­r­ka na­la­zi u ka­ran­ti­nu Goa u In­di­ji jer se su­m­nja da je njen su­prug In­di­jac za­ra­žen opa­snim vi­ru­som, tre­nu­t­no se ose­ća do­bro, pa je čak u jed­nom tre­nu­t­ku i pu­šte­na iz bo­l­ni­ce ka­ko bi oti­šla do pro­dav­ni­ce.

- Me­đu­tim, i da­lje se če­ka­ju re­zu­l­ta­ti. Oni, sre­ćom, ne­ma­ju ni­ka­kve si­m­p­to­me. Na­šu dr­ža­vljan­ku su čak na­kra­t­ko pu­sti­li da iza­đe iz bo­l­ni­ce, što zna­či da je ona na­j­ve­ro­vat­ni­je zdra­va, dok nje­nog mu­ža ne sme­ju da pu­ste dok ne sti­g­nu re­zu­l­ta­ti - pri­ča za Ku­rir do­bro oba­ve­šte­ni izvor.

(Kurir.rs / Ru­ži­ca Kantar / Foto:EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track