KURIR PATROLA! PROVERAVAMO DA LI SU SVA JAJA OBELEŽENA: I dalje je moguće uvaliti mućak
Foto: Profimedia

KURIR PATROLA! PROVERAVAMO DA LI SU SVA JAJA OBELEŽENA: I dalje je moguće uvaliti mućak

Društvo -

Već mesec dana na snazi je pravilnik po kojem sva jaja moraju biti obeležena brojem, koji sadrži sve podatke o njima, ali još uvek mnogi to ne poštuju

Nakon stupanja na snagu pravilnika da svako jaje mora biti obeleženo po određenim propisima, Kurir patrola obišla je prodavnice i pijace, gde je ustanovila da pojedini proizvođači još posluju po slobodnoj volji, ne držeći se čvrsto slova zakona.

Svako jaje od 1. januara mora da na sebi ima broj proizvođača i broj uzgoja. Ona koja su upakovana i kupuju se u marketima po pravilniku moraju imati deklaraciju koja pokazuje datum pakovanja, klasu jaja, težinsku grupu, rok trajanja, trgovinsko ime ili oznaku, kao i način uzgoja koka nosilja. Takođe, svakom potrošaču trebalo bi da budu dostupne informacije da se jaja moraju držati na odgovarajućoj temperaturi, zatim veterinarski kontrolni broj objekta za pakovanje jaja, naziv i adresa proizvođača i objekta za pakovanje jaja ili prodavca, kao i broj komada jaja.

Na tezgama samo A klasa

Prema novom pravilniku, jaja koja se prodaju na pijacama ili u manjim marketima na komad treba da nose naziv „neupakovana jaja“ i svako jaje mora da ima specifični kod, koji pokazuje zemlju porekla jajeta, broj uzgoja, ali i broj farme. Proizvođači na tezgama mogu da prodaju samo jaja A klase, dok u marketima mogu biti i ona B klase. Međutim, to se uglavnom ne poštuje na pijaci i u pojedinim manjim marketima.

- Za nas, proizvođače i trgovce na pijaci, stupanje zakona na snagu znači da moramo da obezbedimo mašine za obeležavanje jaja, ali i posebne prostorije za pakovanje, skladištenje, sortiranje i obeležavanje proizvoda. To je veliko ulaganje za male potrošače jer takve mašine koštaju i po nekoliko hiljada evra - rekao je za Kurir Dragan, prodavac na pijaci, koji nije želeo da ga fotografišemo.

Ipak, ima i onih koji striktno, od prvog dana, poštuju zakon: - Prodajem robu po svim propisima i mogu da garantujem za svoj kvalitet. Trudim se da zadovoljim potrebe mušterija i da uskladim cene kako bismo svi bili zadovoljni. Nažalost, u trci za većim profitom mnogi se ne obaziru ni na kvalitet, ni na kupca, a ni na zakon - istakao je za Kurir Zlatibor Miladinović, trgovac.

Gospođa Milena, koju smo zatekli na Zelenom vencu, ne veruje da će seljaci na pijacama imati brojeve na jajima.

- Meni to lično nije ni bitno jer godinama kupujem kod istih ljudi, u čije sam proizvode sigurna. I zato mi nisu potrebni nikakvi brojevi, sveža jaja uvek jedemo. Međutim, ako moraju i drugi da imaju te brojeve i da se tačno zna šta se prodaje, pošteno je da toga bude i na pijacama - navela je Milena.

Povlačenje iz prometa

Ovaj pravilnik donet je još u februaru 2019, a primena obeležavanja jaja, koja je prethodno bila najavljena za jun 2019, odložena je za 1. januar 2020, kako bi proizvođači imali dovoljno vremena za nabavku mašina za obeležavanje jaja. Kako su ranije navodili iz Uprave za veterinu, „inspekcija će, u toku planiranih kontrola, sva jaja koja nisu u skladu s pravilnikom povući iz prometa“, a od inspekcije nismo dobili podatke o radu na ovom polju od početka primene pravilnika.

(Kurir.rs / Milica Vujović / Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja