ZAKONI MRTVO SLOVO: Propisi evropski, a zaštita potrošača srpska
Foto: Shutterstock

Realnost

ZAKONI MRTVO SLOVO: Propisi evropski, a zaštita potrošača srpska

Društvo -

U Srbiji usvojeno mnogo zakona koji su zbunili privredu i potrošače, a da ti propisi nisu primenjivani niti su doneli korist

Iako su za 20 godina doneta četiri zakona u cilju harmonizacije propisa sa EU, ne može se reči da su potrošača u Srbiji zaštićeni kao u zemljama Unije.

Član pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU Nebojša Lazarević kazao je da „kod nas mora da počne da se radi na primeni propisa, ali i ispravljanju sektorskih propisa pre svega u oblastima telekomunikacija, komunalnih usluga i energetike“.

On je ocenio da je u Srbiji usvojeno mnogo zakona koji su zbunili privredu i potrošače, a da ti propisi nisu primenjivani niti su doneli korist.

- Poslednji je trenutak da sada iskoristimo proces pregovora sa EU, i moguće otvaranje poglavlja 28 u ovoj godini, da zaista napravimo pomak i na suštinskom planu - rekao je on i dodao da su na potezu Ministarstvo trgovine, kao i druga ministarstva i Narodna banka, koji u svojoj nadležnosti imaju zaštitu nekih kategorija potrošača.

Programski direktor Centra za evropske politike Dušan Protić rekao je da imamo u najvećoj meri usklađeno zakonodavstvo, ali da su problemi u primeni prava, i podsetio da je zaštita potrošača u velikoj meri uslovljena tržišnim kretanjima.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track