KAD PRODAVAC MOŽE DA ODBIJE KUPCA: Iako imate keš i plaćate unapred, ove stvari ne možete da kupite!
Foto: Shutterstock

ISTRAŽUJEMO

KAD PRODAVAC MOŽE DA ODBIJE KUPCA: Iako imate keš i plaćate unapred, ove stvari ne možete da kupite!

Društvo -

Izuzeci Bez obzira na to što kupac ima pare u džepu, postoji nekoliko situacija u kojima prodavac može da mu uskrati kupovinu a da ne krši pozitivne propise

Zvuči neverovatno, ali postoje situacije kada potrošačima ni pare ne pomažu da kupe nešto što su videli u prodavnici i naumili da ponesu kući.

Kuriru se javio čitalac Tomislav Milanović iz Kraljeva, koji ima svoju firmu, žaleći se da nije mogao da kupi određenu vrstu kafe od e zastupnika u Srbiji jer je ovaj odbio da mu je proda bez garancijskih menica. Kurirov potrošač je istražio u kojim situacijama prodavac može da odbije da kupcu proda robu.

Ništa bez menice

- Kupovao sam tu kafu u jednom marketu po mnogo višoj ceni, pa sam odlučio da počnem da je kupujem direktno od zastupnika tog stranog brenda u Srbiji. Ponudio sam da platim avansno, ali su odbili da sa mnom potpišu ugovor o saradnji dok ne obezbedim dve garancijske menice, koje izdaje banka. Objasnili su mi da su to pravila po kojima firma posluje. Mislim da takav slučaj nije zabeležen nigde - kaže Milanović za Kurirov potrošač.

Da greši i da postoje situacije u kojima prodavac može da otkači kupca, za Kurir objašnjava advokat Željko Simić, stručnjak za obligacione odnose:

- Ukoliko je plaćanje jednokratno, prodavac može da insistira na avansnom plaćanju. Međutim, ako kupac insistira na dugoročnoj saradnji i višestrukim porudžbinama i isporukama robe, onda prodavac ima pravo, i u praksi je to uobičajeno, da zahteva dve blanko menice bez protesta, koje se mogu aktivirati ukoliko dođe do dugovanja. Ne može kupac na osnovu jednog avansnog plaćanja da očekuje da mu neko posle da tonu robe na odloženo bez obezbeđenja.

Kupac, takođe, može u magacinu prodavca da zatekne robu koja mu je potrebna, ali neće moći da je kupi ako je ona već rezervisana za drugog kupca:

foto: Shutterstock

- Dugogodišnji saradnik može da rezerviše 100 tona robe i kaže da sutra dolazi kamion. Ako neko drugi dođe i vidi tu robu u skladištu, to ne znači da je prodavac dužan da mu je i proda zato što je ona već poručena, ali nije i isporučena, i pravno gledano, kao i da ne postoji.

Novi modeli

Simić dodaje da je ova situacija slična kao kad na sajmu vidite automobil, ali ne možete da ga kupite jer je već prodat i tu je samo kao eksponat:

- Kada neko vidi novi model TV u radnji i hoće tačno taj model, koji služi da se kupac upozna sa proizvodom, neće moći da ga nosi kući, već samo da ga poruči pod određenim uslovima i rokovima isporuke.

Ministarstvo trgovine PRODAVAC MOŽE DA ODBIJE DA OTVORI ORIGINALNO PAKOVANJE

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija tvrde da je, prema Zakonu o zaštiti potrošača, zabranjeno odbijanje da se potrošaču proda roba koja je izložena ili pripremljena za prodaju. Ipak, priznaju da postoje izuzeci.

- Ukoliko je posebnim propisom uređeno da se nešto prodaje u originalnom pakovanju, trgovac može da odbije da otvori pakovanje radi prodaje određene količine koju potrošač traži, kao što je, na primer, prodaja semena i sadnog materijala. Takođe, ukoliko se meso ili prerađevine prodaju u komadu, trgovac može da odbije da proda određenu gramažu, tj. da remeti strukturu same robe - kažu u Ministarstvu trgovine i dodaju da pružalac usluge može da odbije da izvrši uslugu ukoliko je materijal za izvršenje usluge koji je potrošač obezbedio nepodoban za izvršenje te usluge.

Šta zakon kaže

Kazne

• 300.000-2.000.000 dinara propisana je kazna za pravno lice koje odbije da proda robu kupcu

• 50.000-150.000 dinara iznosi kazna za odgovorno lice u pravnom licu koje ne proda robu

• 50.000-500.000 dinara može da bude kažnjen preduzetnik koji odbije da proda robu kupcu

Činjenice

KADA PRODAVAC MOŽE DA ODBIJE KUPCA:

• ako neće da plati avansno, a prvi put se pojavljuje kao kupac

• ako kupac želi dugoročnu saradnju bez polaganja obezbeđenja u vidu menica

• ako je roba koju je kupac zatekao u magacinu već prodata

• ako je roba izložbeni eksponat

• ako kupac traži da se otvori originalno pakovanje da bi kupio određenu količinu

(Kurir.rs / Slavica Tomčić / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja