SRPSKA KOMPANIJA SE PRIDRUŽILA NAUČNOTEHNOLOŠKOM PARKU: Videćemo sve što poželimo baš kao i pokemone!
Foto: Beta/Milan Obradović

Novo doba

SRPSKA KOMPANIJA SE PRIDRUŽILA NAUČNOTEHNOLOŠKOM PARKU: Videćemo sve što poželimo baš kao i pokemone!

Društvo -

Nezamislivo! Projekat podrazumeva da se pomoću mobilnog telefona i specijalizovanih naočara kompjuterski generisani objekti dodaju u stvarnom okruženju, baš kao što je to bilo u igrici „Pokemon gou“

Ideja da u 21. veku budete okruženi dinosaurusima ili da isprobate nameštaj pre nego što ga kupite zvuči futuristički, ali kako se Naučnotehnološkom parku Beograd pridružila kompanija „Njuko“ (Newco), koja se bavi izmenjenom stvarnošću u cilju edukacije i olakšavanja svakodnevnih obaveza, ovakve stvari biće i te kako moguće!

Ljudsko srce

Ova kompanija je jedina na našim prostorima koja se bavi tehnologijom koja će korisnicima omogućiti da urone u svet izmenjene stvarnosti, a očekuje se da će u budućnosti doprineti obrazovanju, medicini, vojsci i nauci.

To u praksi funkcioniše kao što je bila igrica „Pokemon gou“. Dakle, ukoliko ste je igrali, mogli ste da vidite virtuelnog pokemona u svom realnom okruženju. Tako će funkcionisati i tehnologija „Njuko“ - pomoću telefona, aplikacije i specijalnih naočara mogli biste da pored sebe vidite ljudsko srce, na primer, u vrlo realnom obliku, i to onako kako izgleda u grudima.

Prema rečima Filipa Cvetkovića, generalnog direktora kompanije „Njuko“, oni imaju za cilj da putem izmenjene stvarnosti olakšaju život građanima. - Projekat podrazumeva da se pomoću mobilnog telefona i i specijalizovanih naočara kompjuterski generisanih objekti dodaju u stvarnom okruženju, dok je virtuelna stvarnost ranije korisniku pružala digitalnu simulaciju stvarnih objekata u virtuelnom svetu - objašnjava on za Kurir.

foto: Shutterstock

Strelice

- Profesori na medicinskim fakultetima više neće morati da donose modele ili da studente vode na vežbe anatomije koje podrazumevaju seciranje jer će sada njihov model biti dostupan gledanjem u ekran telefona ili tableta. Takođe, vozači neće morati da koriste navigaciju na telefonu, već će korišćenjem naočara sa LED staklima moći da vide strelice na putu koje će ih odvesti do odredišta - kaže Cvetković i podseća da je prvi takav projekat bila igrica „Pokemon gou“.

Kako on ističe, kompanija je plod direktne investicije iz inostranstva - SAD, čime se Srbija ucrtava na mapu sveta kada je u pitanju visoka tehnologija. - Pored mladih i visokoobrazovanih ljudi, deo ekipe čini i dečak rođen 2002. godine, koji je pokazao neverovatan potencijal i time zaslužio svoje mesto u timu - naveo je on.

Kurir / Milica Vujović

Foto: Beta/Milan Obradović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track