SRPSKE POŠTANSKE MARKE POVUČENE ZBOG GREŠKE: Glavni grad Turske Carigrad?!
Foto: Beta/Miloš Miškov

umalo skandal

SRPSKE POŠTANSKE MARKE POVUČENE ZBOG GREŠKE: Glavni grad Turske Carigrad?!

Društvo -

Predstavnici turske delegacije uočili grešku i tražili da se ona ispravi pa zato marka nije uručena Erdoganu

BEOGRAD - Menadžment Pošte Srbije povukao je, zbog greške u izradi poštanske marke povodom 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Turske, vanrednu emisiju od 25.000 primeraka i štampao novu, žato što je kao glavni grad te države naveden Carigrad umesto Ankare.

List u današnjem broju prenosi navode zaposlenih u Pošti Srbije, koji su se obratili redakciji, da na novoj seriji ispod glavnog teksta "140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske" više nisu stajali gradovi Beograd i Carigrad, kao što je bilo na onoj koja je uništena.

Izvori lista tvrde da je umesto planiranih 25.000 primeraka tako štampano 50.000, što je to javno preduzeće koštalo dodatna tri miliona dinara.

List piše da je ovu marku, po protokolu prilikom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji u oktobru 2019. turskom kolegi trebalo da uruči predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

foto: Beta/Miloš Miškov

List navodi da do skandala nije došlo jer su predstavnici turske delegacije uočili grešku i tražili da se ona ispravi.

To je i učinjeno, pa je odštamapna nova serija od 25.000 primeraka s motivima pirotskog ćilima u bojama zastava i imenima dve države, bez glavnih gradova.

Grupa zaposlenih u "Pošti Srbije" tvrdi da je ovaj propust direktorke Mire Petrović bio strogo čuvana tajna, kako to ne bi stiglo do predsednika Vučića. Oni kažu da je prva, povučena serija s greškom odštampana krajem juna, a nova je urađena krajem avgusta prošle godine, kada je i puštena u opticaj.

Prema njihovim rečima, tajnost ove operacije se delimično sačuvala, odnosno javnost nije otkrila šta se dešavalo, ali je predsednik Vučić uoči posete saznao za propust.

foto: Beta/Miloš Miškov

"Zbog tog saznanja je indirektno i pecnuo menadžment "Pošta Srbije", pa je prilikom čina razmene posebnih izdanja maraka u šali rekao predsedniku Erdoganu da je njegov poklon, poštanska marka, veća i bolja. On se obratio i ministru telekomunikacija Rasimu Ljajiću da bi mu pokazao "kako su Turci to lepo odradili" i uspeli da primerenim simbolima, Stambol kapijom u Beogradu i Beogradskom kapijom u Istanbulu, prikladno povežu povezanost dve zemlje", rekli su sagovornici lista.

Dodali su da je greška očigledno plod neznanja, jer se izgubilo iz vida da je Ankara odavno glavni grad Turske, dodaje list.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track