DRAMA NA KELEBIJI: Protestuje oko 400 migranata sa decom, mađarska policija blokirala prelaz (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Subotica.com

haos

DRAMA NA KELEBIJI: Protestuje oko 400 migranata sa decom, mađarska policija blokirala prelaz (VIDEO)

Društvo -

Oko 400 migranta trenutno je na graničnom prelazu Kelebija, a zajedno sa njima, u međuprostoru je i 50-oro dece, od kojih petnaestak stoji ispred same kapije prema mađarskoj granici i uzvikuje na engleskom jeziku "Otvorite vrata".

Deca, takođe, drže u rukama transparente sa istim porukama i uzvikuju "Hoćemo u Nemačku".

Migranti su raširili šatore u međuprostoru na graničnom prelazu Kelebija.

Prema procenama Lekara bez granica, zasnovanim na informacijama dobijenih od migranata, postoji mogućnost da se oni ovde zadrže nekoliko dana, a kažu i da među decom ima i beba.

Večeras je na granični prelaz Kelebija zbog novonastale situacije stigao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je poručio da država Srbija ulaže sve napore da situaciju drži pod kontrolom, a da migranti dobiju dostojanstven tretman.

foto: Subotica.com

On je rekao da neće dozvoliti da deca budu zloupotrebljena i uveren je da iza cele ove situacije stoje nevladine organizacije, koje su, kako je rekao, migrante informisale da su granice otvorene.

"Nećemo dozvoliti da bilo ko dovede u sukob dve države, Srbiju i Mađarsku", rekao je Vulin.

Migranti su na granični prelaz Kelebija, inače, stigli danas u popodnevnim satima, a prethodno su se okupili u obližnjoj šumi.

Protest protiče bez incidenata.

Kako Tanjug nezvanično saznaje, oni su se još tokom dana okupili u Kelebijskoj šumi u blizini graničnog prelaza, gde su stigle i ekipe policije i vatrogasaca.

Prema nezvaničnim informacijama, migranti su prethodnih dana, u koordinaciji sa nevladinim organizacijama, planirali miran protest u Subotici, odakle bi se, prema tom planu, uputili ka graničnom prelazu Kelebija.

foto: Subotica.com

Za sada još nije poznato iz kojih sve krajeva su stigli migranti, koji se sada nalaze na tom graničnom prelazu. Okupljeni migranti žele da ih mađarski carinici puste da samo prođu kroz Mađarsku, ne da se u njoj i zadrže.

Migranti, koji su ovih dana pokrenuli ideju o protestima pozivali su svoje sunarodnike da ne izazivaju incidente i da protest bude miran. Prema poslednjim informacijama, protest kod Kelebije za sada protiče bez incidenata.

Grupa od nekoliko stotina migranata približila se granici Srbije sa Mađarskom, prenela je mađarska M1 televizija i dodala i da se nove grupe migranata kreću ka graničnom prelazu Kelebija.

Televizija je objavila da se grupa od oko 400 do 500 migranata okupila na granici i da ta grupa sve više raste, prenosi MTI.

foto: Subotica.com

Kako se navodi, grupa je mirna, a njeni organizatori kažu da samo žele da pređu granicu mirno na putu ka Evropi.

Dodaje se i da su se migranti nedeljama organizovali preko društvene mreže.

Na video snimku koje je objavila ta televizija vide se migranti koji se sa ličnim stvarima kreću u malim grupama.

foto: Subotica.com

Mađarska policija zatvorila je večeras granični prelaz Kelebija-Tompa i onemogućila grupu od dvestotinak migranata pri pokušaju da uđe na teritoriju te zemlje, saznaje FoNet iz lokalnih izvora.

Migranti, od kojih većina tvrdi da su iz Sirije, nalaze se na ničijoj zemlji između dva granična prelaza, traže da uđu u Mađarsku i kažu da će tu ostati celu noć, čekajući rešenje.

Oni najavljuju da će im se tokom večeri pridružiti na desetine migranata iz nekoliko prihvatnih centara.

Pripadnici granične policije Srbije nisu želeli da komentarišu večerašnje događaje, a na granični prelaz stigle su i brojne ekipe mađarskih medija

(Kurir.rs/Tanjug/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track