RANG-LISTA AMERIČKOG SAJTA: Vojska Srbije na 65. mestu u svetu! Duplo jača od komšija!
Foto: Ana Paunković

Uspeh

RANG-LISTA AMERIČKOG SAJTA: Vojska Srbije na 65. mestu u svetu! Duplo jača od komšija!

Društvo -

Naša zemlja napredovala za 13 pozicija u odnosu na prošlu godinu, iza nas je Hrvatska, a daleko smo pobegli i Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini

Srbija je napredovala za 13 pozicija u odnosu na prošlu godinu na rang-listi zemalja po vojnoj snazi i kapacitetima, koju je sastavio američki vojni sajt Global fajer pauer.

Među ukupno 138 zemalja, koliko je obuhvaćeno analizom, Srbija je na 65. mestu.

Ostale zemlje regiona niže su rangirane od Srbije.

Hrvatska je na 69. mestu, Severna Makedonija na 127. mestu, Crna Gora na 123. i BiH na 133. mestu.

foto: Ministarstvo odbrane

Prvih pet pozicija zauzimaju SAD, Rusija, Kina, Indija, Japan, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu Global fajer pauer.

Zemlje su rangirane na osnovu više od 50 faktora koji određuju „indeks moći“, odnosno kategorija, počev od vojne moći, broja stanovnika i vojnika, preko finansija do logističkih sposobnosti, prirodnih resursa i geografskog položaja.

- Ova jedinstvena formula pruža mogućnost da se manje zemlje, tehnološki napredne, nadmeću sa velikim državama - navode na ovom američkom sajtu.

Ministar Aleksandar Vulin rekao je za Kurir da ulaganje u Vojsku Srbije i rad očigledno daju rezultate.

- Zahvaljujući ogromnom radu i razumevanju vrhovnog komandanta vojske Srbije Aleksandra Vučića, zahvaljujući radu i upornosti svih pripadnika Ministarstva odbrane i vojske, naša vojska značajno napreduje. Ulaganje i rad daju rezultate, a to znači da je mir na Balkanu izvesniji, a da su Srbi sigurniji, gde god da žive - rekao je Vulin.

Aleksandar Vulin NOVI RADARSKI SISTEM NA ZLATIBORU DO KRAJA GODINE

Ministar Vulin rekao je juče da će do kraja godine na Zlatiboru biti izgrađen novi radarski sistem velikog dometa.

foto: Beta

- Dvadeset godina nakon NATO agresije mi još uvek popravljamo svoje borbene i operativne sposobnosti i još uvek obnavljamo ono što je bilo uništeno kako bismo mogli da odgovorimo na sve izazove i sve zadatke. Ovde, na radarskom položaju Zlatibor, mi radimo na obnovi naših sposobnosti, iako smo, naravno, svih ovih godina bili u stanju da čuvamo vazdušni prostor i bezbednost i suverenitet naše zemlje, ali stvari moraju da se poprave i unaprede - rekao je Vulin.

(R. K. / Foto:Ana Paunković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track