SVEČANOST ISPRED PALATE SRBIJA: Nemačka donirala MUP još 27 vozila i opremu (FOTO)
Foto: MUP Srbije

potpisan Protokol o primopredaji

SVEČANOST ISPRED PALATE SRBIJA: Nemačka donirala MUP još 27 vozila i opremu (FOTO)

Društvo -

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je danas primopredaji 27 vozila i opreme, koji su donacija MUP-a Nemačke u vrednosti od skoro pola miliona evra, i naglasio da će saradnja sa nemačkom policijom biti još pojačana u narednom periodu.

Stefanović i ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib su po obilasku vozila, ispred Palate Srbija, potpisali Protokol o primopredaji.

1 / 6 Foto: MUP Srbije

Ministar Stefanović je rekao da je to najnovija donacija nemačke savezne policije od 27 vozila, od čega je 17 tojota jaris i 10 dačija daster, kao i da je MUP Srbije dobio dodatnu opremu za Upravu granične policije, kojom će se detektovati falsifikovane isprave, putne ili neke druge.

"Ovo je nastavak dobre bilateralne saradnje", naglasio je Stefanović i podsetio da u Srbiji postoje tri oficira za vezu pri ambasadi Nemačke, dva za kriminalističku policiju i jedan iz granične policije. To govori o dubini naših odnosa, a ovo je samo jedna od donacija za MUP Srbije, dodao je Stefanović.

Podsetio je da je Ministarstvo u decembru dobilo od Nemačke 18 vozila za Upravu kriminalističke policije i tri savremene laboratorije. Stefanović je poručio da Srbija hoće još intenzivnije da sarađuje na suzbijanju organizovanog kriminala i nelegalnih migracija sa Nemačkom i da će se raditi na tome u narednom periodu, kako bi bili još bolji rezultati u tim oblastima.

foto: MUP Srbije

Ministar je podsetio da su 2016. formirani prvi zajednički istražni timovi sa Nemačkom i da je za samo nekoliko godina zaplenjeno 303 kg narkotika, pre svega kokaina, pet laboratorija i više desetina kilograma amfetamina i drugih narkotika, kao i da je uhapšeno više lica iz organizovanih kriminalnih grupa.

"Hoćemo da nastavimo formiranje zajedničkih istražnih timova i da imamo još veću opštu saradnju", poručio je Stefanović. Primetio je da je Nemačka jedan od najznačajnijih bilateralnih donatora MUP-a, kao i da ta zemlja podržava evropski put Srbije.

Značajna je podrška, dodao je Stefanović, po pitanju poglavlja 24 kojim rukovodi MUP, gde je urađeno oko 60 odsto aktivnosti iz Akcionog plana, a prema najnovijem izveštaju MUP-a više od 90 odsto.

Stefanović dodaje da MUP Srbije hoće u saradnji sa Nemačkom da usvoji više standarde i obezbedi bolju opremu, a sve kako bi građani imali bolju policiju.

Svake godine možemo da vidimo da je nivo kriminaliteta sve manji i da je mnogo manje krivičnih dela, dodao je on. "U 2020. očekujemo nove donacije za graničnu i kriminalističku policiju i 2021. godine. Nemačka je prepoznala Srbiju kao ozbiljnog partnera", zaključio je Stefanović. Ambasador Šib je rekao da je donacija nastavka odlične saradnje između MUP-a Srbije i Nemačke i da ta zemlja želi da pruži podršku Srbiji u suzbijanju organizovanog kriminala i nezakonitih migracija. Oprema je vredna skoro pola miliona evra, naveo je Šib i istakao da je to važan doprinos Srbiji na njenom evropskom putu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track