SAD JE I ZVANIČNO: Zimski raspust produžen do 24. februara u celoj Srbiji!
Foto: TV Pink Printscreen

da se virus ne širi, plan i model nadoknade donose same škole

SAD JE I ZVANIČNO: Zimski raspust produžen do 24. februara u celoj Srbiji!

Društvo -

BEOGRAD - Ministar prosvete Mladen Šarčević jutros je gostujući u jutarnjem programu rekao da će zimski raspust i u centralnoj Srbiji biti produžen zbog gripa.

U međuvremenu je doneta i zvanična odluka i to posle konsultacija sa Institutom za javno zdravlje Batut što znači da će raspust za učenike osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji biti produžen do 24. februara na celoj teritoriji Srbije zbog epidemiološke situacije.

"U cilju prevencije širenja gripa u populaciji dece i mladih, a imajući u vidu aktuelne epidemiološke podatke nadležnih organa, tela i službi, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je odluku da se produži zimski raspust u osnovnim i rednjim školama u Republici Srbiji. Raspust će biti produžen do petka 21. februara, a prvi nastavni dan je ponedeljak, 24. februar 2020. godine", saopštilo je resorno Ministarstvo.

Ministarstvo zdravlja: Preporuka da se produži raspust

Ministarstvo zdravlja dalo je danas preporuku Ministarstvu prosvete da se produži zimski raspust. Preporuka je data kako bi se smanjilo širenje virusa gripa.

Ministar je u jutrošnjem TV gostovanju nezvanično najavio ovakvu odluku: "To smo već uradili u Vojvodini a danas u toku dana donećemo odluku posle brifinga sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom koji je juče bio tamo. I ove kao i prošle godine imamo blagu zimu s puno virusa pa još kad se deca skupe..."

- Pametno je da se virus ne produžava posebno kad se deca skupe ali sada kreće i gunđanje zbog nadoknada i subota, posebno jer se kose sa takmičenjima i drugim obavezama... Plan nadoknade odrediće same škole - kaže ministar i predlaže da to bude kombinacija poneke subote i po jednog časa dnevno.

- To mi se čini kao dobra kombinacija ali treba voditi računa na pedagoško opterećenje po uzrastu - rekao je ministar dodajući da od sutra počinju javne konsultacije struke o novoj strategiji obrazovanja - pre svega predškolskom i osnovnom obrazovanju, a u toku marta na redu je srednje obrazovanje.

(Kurir.rs/TV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track