ŠOK-ISPOVEST MAJKE KOJA JE OSTAVILA ŠESTORO DECE KOD ALIBUNARA: Desi se da ne jedu po dva dana, kao kod svakog?!
Foto: Zorana Jevtić

MALIŠANI ŽIVELI U NELJUDSKIM USLOVIMA

ŠOK-ISPOVEST MAJKE KOJA JE OSTAVILA ŠESTORO DECE KOD ALIBUNARA: Desi se da ne jedu po dva dana, kao kod svakog?!

Društvo -

Jedno vreme sam bila ljuta, oko četiri meseca sam radila, nisam htela da dolazim, rekla je Klaudija Milutinović, čija deca sama žive u straćari, a sin fizikališe kako bi prehranio sebe i sestre

- Brinula sam da li deca imaju da jedu, ali baba im je pomagala, nisu bili gladni ni žedni, desi se dan-dva, kao kod svakog - ovo je juče rekla za Kurir Klaudija Milutinović, majka šestoro dece koja sama žive u nehumanim uslovima, čija je priča rastužila i digla na noge celu Srbiju.

Javnost je potresla vest da šestoro dece živi samo u trošnoj kući u Novom Kozjaku kod Alibunara, jer ih je majka napustila, a otac je u zatvoru. Dečak (15) i devojčica (16), preuzeli su brigu o sestricama - bliznakinjama od tri godine, i dvema od osam i 12 godina.

Imaju još jednu sestru, koja je bolesna i ona je u hraniteljskoj porodici. Dečak radi najteže poslove, cepa drva za pare i snalazi se kako sestre ne bi bile gladne, a zbog toga je zapostavio školu.

foto: Zorana Jevtić

U kući, gde uslovi nisu dostojni čoveka, odigrala se prava drama. Predstavnici pokrajinskog sekretarijata i Centra za socijalni rad iz Alibunara pokušavali su da ubede decu da privremeno odu u Dečje selo, što su oni odbili, kao i majka, koja se pojavila.

- Nisam ih napustila, desi se na dan-dva da odem. Kad mi zatrebaju pare, odem kod muža u Alibunar. Jedno vreme sam bila ljuta, oko četiri meseca sam radila i tada sam dolazila da ih obilazim samo nedeljom, čuli smo se, ali baba im je pomagala - rekla je Klaudija.

foto: Zorana Jevtić

Ona je dodala da je potom potpisala izjavu u Centru za socijalni rad da će biti uz decu i napustila posao:

- Odem jedino kad im otac izađe iz zatvora na vikend i dođe tu. Žalila sam se Centru za socijalni rad na uslove u kojima živimo, tražila im 7.000 evra za stan U karlovcu koji sam našla, ali su mi rekli da se snađem. Ja sa 21.000 dinara ne mogu da se snađem.

Baba dece po ocu Magdalena Paun tvrdi da majka ne obilazi decu. Magdalena je juče pristala da deca privremeno budu kod nje, pa i bliznakinje, „iako nisu njene unuke“. Sva deca su pristala, osim dečaka.

foto: Zorana Jevtić

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku Predrag Vuletić, koji je juče obišao decu, izjavio je da je Centar za socijalni rad napravio propust i da će neko snositi odgovornost. Organizacija „Srbi za Srbe“ ponudila se da ovoj deci kupi novu kuću.

Deca navikla na muku

NEKAD MI SE ZAPLAČE

Ponekad mi se zaplače, ali igram igrice kako bih zaboravio. Mama neki put ode u petak pa se vrati u ponedeljak, a nekad dođe u petak, a ode u ponedeljak - rekao je dečak, koj vodi računa o svima. Starija sestra kaže da je majka dolazila, ali da je sad trudna pa ne može, dok je mlađa sestra rekla da bi volela da ima svoju sobu, ali i novo kupatilo jer je hladno zbog rupica po zidu.

Dušan Dakić

DEČAK POBEGAO IZ HRANITELJSKE PORODICE

Dušan Dakić, predsednik opštine Alibunar, naveo je da ovoj porodici lokalna samouprava godinama pomaže i da će nastaviti da pomažu decu. Dakić, koji je juče obišao ovu porodicu, rekao je i da je najstariji dečak već bio u hraniteljskoj porodici, iz koje je pobegao.

Kurir.rs/Mina Branković/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track