KRENULI DA OBIĐU GROBOVE U GRAČANICI PA DIGNUTI U VAZDUH: Danilo (2) je bio NAJMLAĐA ŽRTVA albanskih terorista! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

19. godina od Napada na autobus "Niš ekspresa"

KRENULI DA OBIĐU GROBOVE U GRAČANICI PA DIGNUTI U VAZDUH: Danilo (2) je bio NAJMLAĐA ŽRTVA albanskih terorista! (VIDEO)

Društvo -

Na današnji dan pre 19 godina u napadu na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, poginulo je dvanaestoro i povređeno četrdeset troje raseljenih Srba dok su išli na Zadušnice u Gračanicu. Za zločin niko nije odgovarao

U Crkvi Svete Petke u Lapljem Selu danas će biti služen pomen povodomgodišnjice ubistva 12 Srba raseljenih sa Kosova i Metohije u terorističkom napadu.

1 / 5 Foto: Printscreen YT

Najmlađa žrtva ovog još uvek nerasvjetljenog zločina bio je dvogodišnji Danilo Cokić, a u napadu je ranjeno 43 raseljenih Srba koji su išli na Zadušnice u Gračanicu, i to u pratnji Kfora. Aktiviranjem mine na magistralnom putu, 16. februara 2000. godine u selu Livadice kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora išli u Gračanicu, na Zadušnice. U napadu je na licu mesta poginulo 10 ljudi, a još dvoje je podleglo povredama kasnije.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Istragom je utvrđeno da je eksploziv bio smešten u cev za drenažu ispod magistralnog puta. Britanski vojnici su tokom istrage pored puta našli žicu dugačku oko 600 metara kojom je aktivirana naprava sa 70 do 100 kilograma eksploziva, kako je procenjeno.

Drugi kraj žice nađen je u jednoj kući na obližnjem brdu. Ukrajinski vojnici Kfora su istog prepodneva demontirali još šest sličnih eksplozivnih naprava s daljinskim upravljačem na putevima koji vode ka Štrpcu, najudaljenijoj srpskoj enklavi.

ĐURIĆ: Srpski narod nikada neće zaboraviti poginule u Livadicama

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da srpski narod nikada neće zaboraviti poginule u terorističkom napadu na autobus "Niš ekspresa".

"Smrt dvanaestoro i ranjavanje četrdeset troje naših sunarodnika u Livadicama bilo je vrhunac stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a osim počinilaca, deo krivice za ovaj sunovrat civilizacije snosi i međunarodna zajednica, koja je u tom trenutku vršila civilnu i vojnu upravu u našoj južnoj pokrajini", istakao je Đurić u saopštenju za javnost.

Za ovaj zločin niko nije odgovarao. Jedini osumnjičeni za napad bio je Fljorim Ejupi, koji je sedam godina kasnije (2008.) osuđen na 40 godina zatvora zbog višestrukog ubistva i pokušaja teškog ubistva, na 15 godina zbog terorizma, na osam godina zbog izazivanja opšte opasnosti, na pet zbog izazivanja rasne i druge diskriminacije i na 10 godina zatvora zbog nedozvoljenog posedovanja oružja.

Osim Ejupija, pod sumnjom da su povezani sa tim napadom u isto vreme su bili uhapšeni Ćelji Gaši, Avdij Behljulji i Jusuf Veljiju, koji su oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Ejupi je 2009. godine oslobođen zbog nedostatka dokaza, drugostepenom odlukom Vrhovnog suda Kosova. Euleks je 2009. godine pokrenuo novu istragu.

Slučaj "Livadice" vode ljudi iz kancelarije specijalnog tužioca koji su zaduženi za slučajeve ratnih zločina, ali ni danas nisu pronađeni počinioci i jedina poznata informacije je da iza napada u Livadicama nije mogla da stoji samo jedna osoba.

Kurir.rs

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track