Najnovije vesti

MEDA NIJE BIO U PRAVU? Srpski meteorolog dao prognozu za kraj februara koja će ŠOKIRATI SVE
Foto: Tanjug Dušan Aničić

nema prave zime

MEDA NIJE BIO U PRAVU? Srpski meteorolog dao prognozu za kraj februara koja će ŠOKIRATI SVE

Društvo

Prema narodnom verovanju, na Sretenje medvedi postaju na jedan dan "meteorolozi". Ove godine, medved iz Beogradskog zoo vrta koji je trenutno u Jagodini, video je svoju senku i vratio se u jazbinu, što po narodnom predanju znači da će zima potrajati. Ipak, meteorolog Đorđe Đurić kaže drugačije.

Prolećno vreme će se u Srbiji zadržati i sledeće nedelje, a najverovatnije i naredne. Prave zime nema bez snega, a Đurić kaže da u nižim predelima belog pokrivača neće biti do kraja ovog meseca.

- U ponedeljak će biti slično vreme kao i za vikend. Jutro će biti prohladno, u dolinama i kotlinama moguća je magla, a ponegde i mraz. U toku dana će temperature biti još više nego za vikend, pa će maksimalne dnevne temperature biti od 14 do čak 20 stepeni, a u Beogradu do 17. Ipak, u Timočkoj i Negotinskoj krajini očekuje se magla i nešto hladnije vreme nego u ostatku zemlje, pa će tamo najviše temperature biti između 10 i 12 stepeni - kaže Đurić.

Prvi naredni pad temperature

- U utorak nas očekuje nešto svežije vreme jer će duvati severozapadni vetar koji će spustiti temperaturu. Tako će na severozapadu zemlje maksimalna temperatura biti 11, a na jugoistoku 17 stepeni - detaljno objašnjava Đurić.

Ovaj meteorolog smatra da će od sredine nedelje očekuje manji pad temperature i promena vremena, ali od kraja nedelje vremenski uslovi će ponovo nalikovati prolećnim.

- U sredu tokom dana neće biti padavina, a temperature će se kretati od 10 do 14 stepeni. Međutim, u toku večeri će početi da duva severozapadni vetar, a u toku noći će se naoblačiti u većem delu Srbije. To naoblačenje će nam u toku noću doneti kišu, a na planinama sneg. U četvrtak će biti oblačo vreme sa mogućom kišom i snegom na planinama. Takođe se očekuje umereno do jak vetar koji će dodatno spustiti temperature koje će biti od 6 do 10 stepeni - kazao nam je Đurić.

Kako objašnjava, prvo se na severozapadu zemlje očekuje razvedravanje, a onda poslepodne i u ostatku zemlje.

- Postoji i mogućnost da će se tada stvoriti uslovi za susnežicu na istoku i jugoistoku Srbije. To će biti moguće tek na nadmorskim visinama iznad 500 metara i tada neće biti zadržavanja snega - kaže Đurić.

Od petka vreme će se stabilizovati, a temperature će rasti, najavljuje ovaj meteorolog.

- Petak će biti bez padavina, smenjivanje će se sunce i oblaci, a temperatura će ići do 10 stepeni. Za vikend nas očekuje porast temperature i prolećno vreme kakvo će se najverovatnije zadržati i tokom one tamo nedelje - zaključuje Đurić.

Kurir.rs, Blic, A.K.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...