Najnovije vesti

ZNATE LI KOLIKE SU NAUČNIČKE PLATE? Raspon u zaradama i do 50.000 dinara
Foto: Zorana Jevtić

povećanje od 10 odsto u 2020.

ZNATE LI KOLIKE SU NAUČNIČKE PLATE? Raspon u zaradama i do 50.000 dinara

Društvo

BEOGRAD - Vlada Srbije donela je Uredbu o raspodeli novčanih sredstava akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama, koja važi godinu dana.

Ona predstavlja prelazno rešenje do početka potpune primene Zakona o nauci i istraživanjima, donetog prošle godine, koji predviđa institucionalno finansiranje naučnih institucija, pišu Novosti.

Primena ovog zakona počela je 1. januara, a on je predvideo mogućnost da se najduže u trajanju od dve godine donesu prelazna rešenja, poput ove uredbe kojom su, inače, obezbeđena sredstva za plate naučnika, plaćanje režija i materijalnih troškova istraživanja.

Unutrašnju preraspodelu sredstava vrši direktor instituta ili dekan fakulteta, a oni su bili dužni da Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostave detaljan godišnji plan rada i spiskove zaposlenih kako bi novac na vreme bio uplaćen.

"Plate naučnika biće iste kao i do 31. decembra 2019. sa pripadajućim povećanjem u 2020. godini, a ono iznosi 10 odsto, koliko je Vlada povećala plate za nauku", kaže za Novosti Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke Srbije.

To znači da će raspon plata u nauci biti između 75.000 dinara, koliko ima naučnik najniže kategorije, do 124.000 dinara, koliko mesečno prima naučnik sa najvišim zvanjem.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...