KURIR TV VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA INFEKTIVNOJ: Rasulo, ništa nije rađeno od 1926! 100 godina niko ništa nije obnavljao
Foto: Ana Paunković

Klinika za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije

KURIR TV VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA INFEKTIVNOJ: Rasulo, ništa nije rađeno od 1926! 100 godina niko ništa nije obnavljao

Društvo -

Medicinarima ćemo povećati plate i sledeće godine, rekao je predsednik

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji i rekonstrukciji Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

1 / 17 Foto: Ana Paunković

Vučić je u pratnji ministra zdravlja Zlatibora Lončara i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića obišao radove na Infektivnoj koja je ogoljena do cigle, a radovi su u punom jeku.

- Rasulo! Ništa nije rađeno od 1926. godine. Sto godina niko ništa nije obnavljao, stolarija je iz 1926. Pacijenti su se s pravom ljutili a ovde treba da je najčistije - rekao je Vučić dodajući da je u ovu kliniku odnosno samo u građevinske radove uloženo 5 miliona evra. On je dodao i da se nešto malo uradilo osamdesetih ali da je to sve.

1 / 8 Foto: Pink TV Printscreen

On je dodao da će naredne godine klinika zasijati punim sjajem a da će biti potrebno još novca za mašine, najsavremenije uređaje i opremu kao i za desetak lekara i dvadesetak medicinskih sestara koliko je neophodno ovoj klinici.

- Najružnija i u najtežem stanju zgrada gde smo pružali usluge najtežim pacijentima, evo vidite stolariju iz 1926. To ne možete ni da očistite ni da prefarbate - rekao je Vučić dodajući da se u ovaj objekat ulaže 5 miliona evra a sve se to radi u okviru "velikog spremanja" u zdravstvu.

On je dodao da posle KC Niš i velelepnog Kliničkog centra koji niče u blizini Infektivne, na redu su KC Kragujevac i KC Novi Sad. On je podsetio da je završeno Dečje odeljenje u Zemunskoj bolnici.

- Ja nisam bio ali ljudi kažu da je velelepno - dodao je Vučić.

Predsednik je rekao da se sve ovo radi kako bi naša deca i naši stari imali pristojno lečenje, lečenje kakvo zaslužuju.

foto: Ana Paunković

"Petinu budžeta dajemo za zdravstvo"

Vučić je istakao i da država čak petinu budžeta izdvaja za zdravstvo. Predsednik je istakao da država izdvaja ogroman novac za zdravstvo, odnosno gotovo petinu budžeta - 20 do 21 odsto. "Ogroman je naš trud, naša energija. Mnogo plaćamo, ulažemo, i to je kod nas desetostruko jeftinije nego u razvijenijim zemljama. Ali, to košta državu. Na plate u zdravstvu nam ide 950 miliona, a još 1,2 milijarde na drugo, na lekove, potrošne materijale...", rekao je Vučić.

Istakao je da su ostvarene i značajne uštede u nabavci lekova, kao i da država nikada više novca nije izdvajala za lečenje dece u inostranstvu, iako se, ističe, trudi da im ovde obezbedi najbolje uslove za lečenje. "Mnogostruko više dajemo danas nego ranije", podvukao je Vučić. Značajna ulaganja u države u zdravstvo ilustrovao je podatkom da je to skoro pa duplo više od budžeta Republike Srpske, i više od budžeta Crne Gore. "Vidi se da se trudimo da stanje popravljamo. Ovde, na Infektivnoj, svi lekari i medicinske sestre zaslužili su orden, radili su u nemogućim uslovima", rekao je predsednik Srbije.

"Za lečenje dece 10 puta više nego 2012, lično zovem ministra"

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik je rekao i da ne prihvata kritike da Srbija donira novac drugim državama, a da ne ulaže dovoljno u nabavku lekova za multipla sklerozu i retke bolesti, kao i za bolesnu decu, ističući da se sada ulaže desetostruko više nego pre 2012. godine.

"Ne prihvatam kritiku da neko ne može da pomogne deci, a naša podrška je desetostruka veća i moj apel je da bude još veća i da se pomogne većem broju ljudi", rekao je Vučić i dodao da se danas ulože deset ili dvadeset puta više u lečenje multipla skleroze.

foto: Ana Paunković

On je rekao da je važno da se pokuša da se pronađe rešenje za svako dete i čoveka i dodao da na dnevnom nivou, kada se nešto pojavi na internetu, i lično zove ministra zdravlja i moli da se detetu pomogne.

Odgovarajući na pitanje novinara kako je odlučeno da je prioritet države da donira oko 30 miliona evra drugim državama, u odnosu na lečenje bolesnih u Srbiji, Vučić je rekao da je ponosan na to što je Srbija pomogla Republici Srpskoj.

Podsetimo, radovi su započeti 17. januara a tri zgrade koje pripadaju Infektivnoj klinici biće obnovljene do marta naredne godine. U drugoj fazi projekta planirana je izgradnja još jednog objekta, a za to će, prema najavama, biti izdvojeno 15 miliona evra. Postojeće tri zgrade stacionara, koje će dobiti novi izgled, izgrađene su 1926. godine. To je jedina civilna infektološka ustanova na teritoriji grada Beograda i okoline i pokriva oko tri miliona stanovnika.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar objasnio je potrebu za kompletnom obnovom i time što je zgrada imala veoma lošu izolaciju, dotrajale cevi, pa je, uprkos krečenjima i stalnim radovima, voda "probijala". Infektivna klinika tokom radova nije prestajala sa radom.

foto: Ana Paunković

Klinika ima 154 postelje i godišnje se u njoj bolnički leči više od 2.500 pacijenata, a ima i oko 40.000 pregleda godišnje. O pacijentima brinu 132 medicinske sestre i tehničara i 35 lekara.

Radove na klinici su sa predsednikom obišli ministar Lončar, direktor KCS Milika Ašanin, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

(Kurir.rs/SĐP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track