OSVANULI SKANDALOZNI GRAFITI NA SRPSKOJ ŠKOLI U PREOCU! Kancelarija za KiM: Srbima se poručuje da su građani drugog reda
Foto: Printscreen Youtube/ Kosovo Online

NEPOZNATI POČINIOCI

OSVANULI SKANDALOZNI GRAFITI NA SRPSKOJ ŠKOLI U PREOCU! Kancelarija za KiM: Srbima se poručuje da su građani drugog reda

Društvo -

Na pomoćnom objektu škole "Miladin Mitić" u Preocu, nedaleko od Gračanice, jutros su uočeni grafiti „Kosovo je Albanija“ i „Slava pobednicima“, ispisani na albanskom jeziku.

Poruka na zgradi srpske osnovne škole „Miladin Mitić“ u Preocu u kojoj pored osnovaca nastavu pohađaju i učenici srednje Mašinske škole osvanula je samo dan nakon obeležavanja nezavisnosti lažne države Kosovo.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je rekao da će insistirati da se počinioci ovog incidenta pronađu i kazne, a ne kao što je to bilo sa prethodnim slučajevima.

- Ovo je za svaku osudu i zaslužuje sankcije. Na našim školama ponovo ispisuju grafite, i to posle Ugljara, Suvog Dola, Lipljana, Babinog Mosta, ponavljaju iste stvari, a počinioci do danas se ne znaju - rekao je Popović.

On je dodao da nekažnjavanje ovakvih dela ohrabruje druge da mogu da rade ovakve stvari, što sigurno ima za cilj zastrašivanje Srba.

Kancelarija za KiM: Srbima se poručuje da su građani drugog reda

O pravoj prirodi samoproglašene kosovske nezavisnosti svedoče današnji i jučerašnji napadi na srpsku imovinu na Kosovu i Metohiji, kojima se Srbima poručuje da su građani drugog reda i da za njih nema zaštite od albanske samovolje i nasilja, poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Navode da je grafit "Kosovo je Albanija" na pomoćnom objektu srpske osnovne škole u Preocu i protivzakonito rušenje kuće Jovice Menkovića u Cernici plod iste političke klime koja se na samoproglašenom Kosovu godinama kontinuirano stvara, a to je klima segregacije, pravne nesigurnosti i nasilja. - Srbima se sve češće na ovaj način poručuje da za njih nema mesta na albanskom samoproglašenom Kosovu, a krivci su oni koji u javnost upućuju antisrpske političke poruke i slave kulturu zločina i nasilja, oličenu u nekadašnjoj UČK - kaže se u saopštenju.

Osnovna škola u Preocu radi kao istureno odeljenje škole „Miladin Mitić“ iz Lapljeg Sela. Ovo je nekada bilo čisto srpsko selo, ali je prodajom srpskih imanja u međuvremenu postalo multietničko, mada Srbi i dalje čine većinu.

(Kurir.rs, Kosovo online, Tanjug/ FOTO: Printscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track