SMRT NA TOČKOVIMA! NOVOPEČENI VOZAČI ČESTO IZAZIVAJU UDESE: Divljaju i ubijaju sa probnim dozvolama!
Jezivo... M. Đ. (17) skrivio nesreću u kojoj je stradao Bojan Perać (31), Foto: Printscreen/ Facebook/ Goran Vesić

Alarm

SMRT NA TOČKOVIMA! NOVOPEČENI VOZAČI ČESTO IZAZIVAJU UDESE: Divljaju i ubijaju sa probnim dozvolama!

Društvo -

Opasnost: Za samo dva dana dvojica s probnom vozačkom izazvala saobraćajke u kojima je jedna osoba poginula, a sedam je povređeno jer su prekršili brojna pravila

Sve su učestaliji slučajevi fatalnih saobraćajnih nesreća koje su izazvali maloletni vozači sa probnom vozačkom dozvolom! Strogi propisi i novčane kazne mlade usijane glave ne sprečavaju da se bahate u vožnji i ugrožavaju svoje i tuđe živote, upozoravaju sagovornici Kurira.

I maloletan za volanom

Pre dva dana maloletni M. Đ. (17) izazvao je u ranim jutarnjim časovima saobraćajku kad se, vozeći BMW s probnom dozvolom i pod dejstvom alkohola, zakucao u banderu na Miljakovcu u Beogradu. U autu je bilo šestoro njegovih drugara, od kojih je samo jedan punoletan. Samo nekoliko dana pre toga Bojan Perać (31), vozač gradskog autobusa na liniji 15, poginuo je oko četiri ujutru u Zemunu u saobraćajnoj nesreći koju je izazvao Adam R. (21), koji takođe imao probnu vozačku. Sumnja se da je Adam R. prošao kroz crveno na semaforu i da je bio pod dejstvom narkotika.

U Srbiji je 2019. izdato oko 80.000 probnih vozačkih dozvola, a novopečeni vozači učestvovali su u 1.241 saobraćajnoj nesreći, zbog čega su pooštrena ograničenja, pa probna dozvola može trajati i do četiri godine. - Sa sigurnošću možemo reći da se očekuje da će u narednom periodu na našim putevima biti više vozača s probnim vozačkim dozvolama - rekao je Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije i podsetio da je u septembru 2019. izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima i da je produžen rok važenja probne vozačke dozvole sa jedne na najmanje dve godine, te će oni koji polože vozački ispit sa 17 godina imati probnu dozvolu do 21. godine, sa 18 tri godine i sa navršenih 19 dve godine.

Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, rekla je za Kurir da je naše zakonodavstvo usklađeno sa standardima u drugim zemljama. - Naravno, uvek se može pooštriti i kaznena politika, ali pre svega se treba fokusirati na edukaciji mladih. I roditelji moraju da se prihvate odgovornost i da budu dodatna represivna, ali i preventivna mera svojoj deci.

foto: Dragana Udovičić

Hormoni rade

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, istakao je za Kurir da su propisi dobri, kao i da se spisak ograničenja može proširiti, ali da je sve to „džabe ako se ne poštuju“. - Nije problem u probnim dozvolama, već hormonima. Usijane glave, odnosno uglavnom mladi muškarci, rizična su grupa. Problem je malo znanja, a mnogo samopouzdanja i osećaj besmrtnosti. Oni ne razmišljaju kad sednu u auto da nešto može da im se desi. A problem su i roditelji, koji nemaju kontrolu nad svojom decom. I u školama bi trebalo pojačati predavanja na temu bezbednosti u saobraćaju - naveo je Okanović.

Broj izdatih probnih dozvola

2016. 45.000 2018. 63.000 2019. 80.000

ČINJENICE

KAKO SU KRŠILI ZAKON TOKOM 2019.

  • 3.300 vozača sa probnom dozvolom upravljalo je vozilom između 23 i šest časova
  • 600 vozača prevozilo više od tri osobe u vozilu
  • 560 vozača zatečeno da upravlja vozilom snage veće od 80 kilovata
  • 380 vozača isključeno iz saobraćaja jer su bili pod dejstvom alkohola

ČINJENICE

SA PROBNOM VOZAČ NE SME DA

foto: Printscreen
  • vozi brže od: 110 km/h na auto-putu, 90 km/h na moto-putu, 90% od ograničenja na ostalim putevima (kazne od 3.000 do 150.000 dinara ili zatvor do 60 dana)
  • vozi ukoliko u krvi ima alkohola (nulta tolerancija) ili psihoaktivnih supstanci (kazna 10.000 dinara za alkoholisanost od 0,21 do 0,5 promila)
  • vozi u periodu od 23 do šest časova (kazna od 10.000 do 20.000 din, 6 kaznenih poena i zabrana od najmanje 3 meseca)
  • za vreme vožnje koristi telefon, čak ni sa „handsfree“ uređajem (kazna od 10.000 do 20.000 din.)
  • maloletnik ne sme da vozi bez nadzora osobe koja ima vozačku dozvolu najmanje pet godina
  • ne smeju prevoziti više od tri osobe (kazna 3.000 dinara)

* gube dozvolu sa 9 poena

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Printscreen/ Facebook/ Goran Vesić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track