Najnovije vesti

PROFESORKA IZ NIŠA JE DEO SVETSKE MATEMATIČKE ELITE, ALI IZ SRBIJE NEĆE: Nisam otišla zato što je meni ovde najlepše
Foto: Printscreen RTS

prva dobitnica nagrade za žene u nauci

PROFESORKA IZ NIŠA JE DEO SVETSKE MATEMATIČKE ELITE, ALI IZ SRBIJE NEĆE: Nisam otišla zato što je meni ovde najlepše

Društvo

Srpski matematičari se visoko kotiraju u svetu i to je veliki uspeh ako se uzme u obzir činjenica da smo mi mala zemlja. Da biste se bavili matematikom, nije vam potrebna laboratorija, skupi aparati, potrebna je volja, strast, entuzijazam, pristup bazama podataka i, naravno, olovka i papir.

Ovako govori Dragana Cvetković Ilić (42), redovna profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, koja je nedavno izabrana za člana Upravnog odbora najznačajnijeg svetskog matematičkog udruženja za linearnu algebru (ILAS).

Dragana je prva dobitnica nagrade za žene u nauci, koju od 2010. godine dodeljuje Unesko u saradnji sa našim Ministarstvom prosvete, nauke u tehnološkog razvoja.

- Verujem da se sklonost ka matematici na neki način nasleđuje, ali je rad svakako neophodan. Matematiku studira samo onaj koji je zaista voli, jer se po pravilu za ovu profesiju ne vezuje neki veliki novac, ili položaj. Da će matematika biti moje životno opredeljenje, znala sam još u gimnaziji, da bi se kasnije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu ljubav prema ovoj nauci potpuno učvrstila. Matematika je naša svakodnevica, mada toga nekada nismo svesni - priča.

foto: Printscreen RTS

Na pitanje kako to da se nije odlučila da ode u inostranstvo, iako je prilika svakako bilo, ona kaže:

- To zavisi od osobe i njenih težnji i od toga šta zapravo želi od života. Nisam otišla i mislim da neću otići, zato što je meni ovde najlepše, okružena sam ljudima koje volim. Ovaj posao mi pruža mogućnost da dosta putujem i upoznajem različite delove sveta. Naravno da su uslovi bolji na stranim univerzitetima, ali i naša država pokušava da kroz niz mera podrži i zadrži naučnike u Srbiji. Možda manje u tome uspeva kada su u pitanju eksperimentalne nauke, ali svakako se ide u pozitivnom smeru.

Prof. Dragana Cvetković Ilić dodaje da postoji mnogo načina za unapređenje položaja nastavnika i istraživača. Jedan deo aktivnosti se već realizuje kroz Fond za nauku koji je pokrenuo niz projekata, a prvu šansu su dali mladim naučnicima.

(Kurir.rs/ Novosti/ FOTO: RTS Pintscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track