STIGLE NAJNOVIJE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU U SRBIJI: Svi koji su testirani na zarazu U NAŠOJ ZEMLJI SU NEGATIVNI!
Foto: EPA/NICOLA FOSSELLA

dobra vest

STIGLE NAJNOVIJE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU U SRBIJI: Svi koji su testirani na zarazu U NAŠOJ ZEMLJI SU NEGATIVNI!

Društvo -

Sve osobe koje su danas bile testirane u Srbiji na korona virus, negativne su na taj COVID 19 virus.

Kako se nezvanično saznaje u Infektivnoj klinici, rezultati trojice muškaraca za koje se sumnjalo da su obolelli od ovog opakog virusa, pokazali su da oni nisu zaraženi. Radi se o trojici mušakaraca, dvojici koji su bili prvobitno hospitalizovani u Šapcu, i jednom slučaju iz beogradske opštine Vračar.

Dvojica muškaraca, jedan koji se vratio sa Tajlanda, a drugi iz Milana, bili su hospitalizovani u Šapcu jer dolaze iz rizičnih područja i sumnji da su zaraženi korona virusom. Muškaraca koji je doputovao sa Tajlanda ubrzo je bio pušten kući, pošto su otklonjenje sve sumnje da je zaražen, a muškaraca koji se vratio iz Milana i imao povišenu temperaturu, ostao je zadržan na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice "Dr Laza Lazarević" u Šapcu.

Tokom dana čekali su se rezultati njegovih analiza, koji su poslalti na analizu u Beograd, a kako smo nezvanično saznali, on je negativan na korona virus

- Pozvani su epidemiolozi šabačkog Zavoda za javno zdravlje da uzmu uzorke materijala radi analiza na Institutu za virusologiju "Torlak". Pacijenti nisu respiratorno ugroženi i nisu na kiseoniku, ali imaju siptome sezonskog gripa - rekal je ranije danas specijalista higijene dr Borka Kokanović iz republičke sanitarne inspekcije.

Prilikom hospitalizacije, obojica muškaraca bila su smeštena u propisno opremljenim izolacionim jedinicama, gde medicinsko osoblje ulazi samo i isključivo prema proceduri i u skladu sa izdatim algoritmima, odnosno, uputstvima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Građani beogradske opštine Vračar, našli su se u čudu kada su u Njegoševoj ulici videli vozilo Hitne pomoći i bolničare u posebnoj zaštitnoj opremi poput onih u kojima se viđa medicinsko osoblje u Kini. Ispostavilo se da su došli po pacijenta koga su zbog predostrožnosti i sumnje na korona virus prebacili u Infektivnu kliniku.

- Pacijent je prebačen na Infektivnu kliniku, a od simptoma ima samo febrilnost, povišenu temperaturu. On je došao sa rizičnog područja, te moramo da budemo veoma obazrivi, sve je urađeno iz predostrožnosti. Zbog toga naši bolničari nose posebnu zaštitnu opremu – rekli su iz Hitne pomoći.

Povodom ove intervencije, iz Ministarstva zdravlja poručili su "da nema mesta panici i da su to uobičajene mere koje se primenjuju za sve sumnjive slučajeve".

- U Srbiji se primenjuju sve mere u skladu sa preporukama SZO i algoritmima koje je naša zemlja usvojila za postupanje u slučaju sumnje na koronavirus. Fotografije lekara u zaštitnoj opremi samo potvrđuju da sistem koji je Srbija uspostavila funkcioniše. Pacijent po koga je došla HItna pomoć u Njegoševu ulicu zbrinut je na Infektivnoj klinici u Beogradu i trenutno se obavlja testiranje - saopšteno je ranije danas iz Ministarstva zdravlja. Sada se ispostavilo da ni taj pacijent nije zaražen korona virusom.

Kurir.rs/Blic

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUIS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track