Najnovije vesti

Gradonačelnik Vučević: Sećanje na Momčila Tapavicu nas inspiriše da budemo višebojci i u sportu i u životu
Foto: Grad Novi Sad

Podignuta spomen bista arhitekti sa olimpijskim odličjem

Gradonačelnik Vučević: Sećanje na Momčila Tapavicu nas inspiriše da budemo višebojci i u sportu i u životu

Društvo

Spomen bista Momčila Tapavice arhitekte, sportiste i osvajača bronzane medalje u tenisu na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine, otkrivena je danas kod Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Matica srpska, čiju je zgradu projektovao Tapavica, raspisala je javni konkurs za izradu idejnog rešenja spomen biste Momčila Tapavice na kojem je prva nagrada dodeljena Luki Kuliću, a kako je rečeno, njegovo delo karakterišu prefinjeno kubističko razlamanje površine izvajanog lika i specifični efekti vezani za prelamanje svetlosti, te predstavlja kreativni doprinos srpskoj spomeničkoj kulturi, ne samo u Novom Sadu nego i znatno šire.

foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da se u Novom Sadu "postojao period kada je kultura zamrla, kada nismo smeli da podižemo spomenike i pričamo o uspešnim ljudima, što pokazuje da nažalost nekada nismo bili dovoljno odgovorni".

- Momčilo Tapavica je bio kontroverzna ličnost u pozitivnom smislu, nije bio samo višebojac u sportu već i u životu, izlazio je iz poraza uvek jači, nezadrživ, nesalomiv. Gde god je bio, donosio je kulturu ovih prostora, a i kada se borio pod zastavom druge države znao je kom narodu pripada. Ova olimpijska zastava je privilegija za Novi Sad i obavezuje nas da još više ulažemo u sport, da još više brinemo o mladima, a neka ovaj događaj bude dobar uvod za Olimpijadu i Paraolimpijske igre i da naši sportisti donesu medalje - naglasio je on.

foto: Grad Novi Sad

Prema rečima predsednika Matice srpske prof. dr Dragana Stanića, Tapavica je bio čovek sa jakim životnim vokacijama, u mladosti je pokazao sportske talente pa se u više disciplina okušao na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. i osvojio bronzanu medalju u tenisu.

foto: Grad Novi Sad

- To što je tada nastupao za Ugarsku u kojoj je živeo i školovao se, treba da nas opomene koliko je danas važno da u svojoj domovini svakome pružimo uslove da razvija svoje od Boga date darove. Tapavica je bio nosilac stipendije Matice srpske, a on je uzvratio na način da je arhitektonski projekat zgrade tog zdanja ustupio Matici besplatno - rekao je Stanić.

Citirajući hroničare, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević istakao je da je Tapavica bio Nadaljčanin, jedini arhitekta sa olimpijskim odličjem, slobodan čovek koji je živeo mimo sveta i koji je kršio društvene konvencije.

foto: Grad Novi Sad

EVO KO JE BIO MOMČILO TAPAVICA

Arhitekta Momčilo Tapavica, rođen pre gotovo 150 godina u malom vojvođanskom selu Nadalja. Kao prvi Srbin koji je osvojio olimpijsku medalju sa samo 24 godine, isticao se u čak četiri sporta: tenisu, rvanju, dizanju tegova i atletici. Nakon toga se vratio se u Novi sad da bi otvorio arhitektonski firmu, ali se ubrzo razočarao jer su poslove dobijali preko veze samo oni koji su znali nekoga. Priliku mu je pružio crnogorski kralj Nikola I koji je zvao talentovane mlade arhitekte sa svih strana da ulepšaju Cetinje svojim projektima. Tako je Momcilo dobio priliku da projektuje zgradu Ambasade Nemačke i zgradu Narodne banke. Dizajnirao je i hotel Boka u Herceg Novom, koji je porušen u zemljotresu 1979.

foto: Grad Novi Sad

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...