KONAČNO MOŽETE U PRODAVNICU, I TO BEZ NOVČANIKA ALI I BEZ KARTICE: Evo kako da lako plaćate novom aplikacijom!
Foto: Shutterstock

KURIROV POTROŠAČ Instant plaćanje! OVAKO TO IZGLEDA U PRAKSI

KONAČNO MOŽETE U PRODAVNICU, I TO BEZ NOVČANIKA ALI I BEZ KARTICE: Evo kako da lako plaćate novom aplikacijom!

Društvo -

Građani će, nakon što na svoje pametne telefone instaliraju aplikaciju banke za ovu namenu, moći na kasi umesto novcem da plate QR kodom

Građani Srbije konačno mogu poći u kupovinu u marketima bez novčanika jer je odsad plaćanje moguće samo s mobilnim telefonom!

Narodna banka Srbije (NBS) omogućila je novi način plaćanja - na prodajnom mestu trgovca obeleženom oznakom IPS (instant plaćanja Srbija) može izdati nalog za instant plaćanje robe i usluga. Kurir potrošač vam objašnjava šta bi konkretno trebalo uraditi da bi se plaćanje obavilo mobilnim telefonom.

Mobilno bankarstvo

Ova plaćanja iniciraju se putem unapređene aplikacije za mobilno bankarstvo jednostavnim prikazivanjem ili skeniranjem NBS IPS QR koda, odabirom opcije „IPS pokaži“ ili „IPS skeniraj“. Banke koje su dobile odobrenje NBS u narednim danima ažuriraće aplikacije mobilnog bankarstva za svoje korisnike, koje će biti postavljene na Google Play Store i App Store. Dakle, svaka banka imaće svoju aplikaciju namenjenu instant plaćanju. Korisnik će u aplikaciji moći da izabere dva metoda instant plaćanja na prodajnom mestu: „IPS pokaži“ - kada se u mobilnoj aplikaciji platioca generiše jednokratni NBS IPS QR kod, koji trgovac skenira npr. čitačem povezanim s kasom, ili „IPS skeniraj“ - kada se korisniku otvara kamera kojom skenira NBS IPS QR kod trgovca prikazan na odgovarajućem uređaju. Na ovaj način korisnici će moći da u nekoliko sekundi, veoma jednostavno, plate robu i usluge, a trgovcu se novac od prodaje prenosi na račun u svega nekoliko sekundi i odmah mu je na raspolaganju, u bilo koje vreme.

Samo Švedska i Kina

Prodajna i naplatna mesta trgovaca (npr. kasa) biće jasno označena logotipom IPS, u bojama naše nacionalne zastave, odnosno oznakama „IPS pokaži“ ili „IPS skeniraj“, kako bi platioci već samim prilaskom naplatnom mestu znali koju od ovih funkcija treba da izaberu u okviru svoje aplikacije za mobilno bankarstvo. Novi platni instrument korisnicima omogućava veći komfor, brže izvršavanje plaćanja, uštedu vremena i sve to samo uz upotrebu mobilnog telefona, koji je uvek uz svog korisnika, bez novčanika, platnih kartica i gotovine.

Inače, ovu vrstu plaćanja imaju još samo Švedska i Kina.

Privlače male trgovce JEFTINIJE OD KARTICE

foto: Shutterstock

NBS je saopštila da je povoljnom tarifnom politikom stvorila uslove da troškovi prihvatanja instant plaćanja budu znatno niži za trgovce od troškova prihvatanja platnih kartica. A to bi olakšalo plaćanje i kupcima jer je sijaset malih u kojima se ne može plaćati karticom, budući da trgovci tvrde da im je takvo poslovanje neisplativo.

- Time se motivišu i mali trgovci koji danas ne prihvataju platne kartice da na svojim prodajnim mestima omoguće upotrebu ovog inovativnog načina plaćanja. Banke će u narednom periodu nastaviti da šire lepezu ponude za instant plaćanja putem aplikacija za male trgovce, koje će ovi potonji jednostavno instalirati na svojim uređajima (mobilnom telefonu ili tabletu).

NBS KORAK ISPRED EU

Instant plaćanja na prodajnim mestima jedan su od najznačajnijih delova IPS platnog sistema NBS, koji je počeo s radom u oktobru 2018, mesec dana pre početka rada sistema za instant plaćanja Evropske centralne banke. O značaju ovog projekta, koji danas u Srbiji postaje realnost, govori i to da je uvođenje instant plaćanja na prodajnim mestima tek u strateškim planovima EU za budući period - saopštila je NBS.

ČINJENICE Ko ne može uopšte dobiti kredit:

svaka banka ponudiće svoju aplikaciju korisnici će aplikaciju preuzimati na Google Play Store i App Store korisnik će moći da izabere dva metoda instant plaćanja I metod „IPS pokaži“ - u mobilnoj aplikaciji platioca generiše se jednokratni NBS IPS QR kod koji trgovac skenira npr. čitačem povezanim s kasom II metod „IPS skeniraj“ - kada se korisniku otvara kamera kojom skenira NBS IPS QR kod trgovca prikazan na odgovarajućem uređaju kupci će moći u nekoliko sekundi jednostavno da plate robu trgovcu se novac od prodaje prenosi na račun u svega nekoliko sekundi kase će biti jasno označene logotipom IPS u bojama naše nacionalne zastave, odnosno oznakama „IPS pokaži“ ili „IPS skeniraj“

KAKO FUNKCIONIŠE APLIKACIJA Metoda „IPS pokaži“

kupac dolazi na kasu trgovac skenira proizvode u trenutku naplate kupac kaže trgovcu na koji način želi da obavi instant plaćanje aktivira m-banking aplikaciju pritisne funkciju IPS pokaži unosi svoj PIN kod, otisak prsta ili skenira lice kako bi banka obavila autentifikaciju i pokazuje IPS QR kod prodavcu prodavac skenira IPS QR kod na telefonu kupca i transakcija se izvršava za nekoliko sekundi kupac i prodavac dobijaju informaciju da je transakcija uspešno obavljena, nakon čega se štampa fiskalni račun

foto: Merkator S

Metod „IPS skeniraj“

račune koji imaju na sebi odštampan IPS QR kod moguće je platiti pomoću m-banking aplikacije platilac pritiskom na funkciju „IPS skeniraj“ aktivira kameru na svom telefonu i skenira IPS QR kod na štampanom računu potom bira račun s kog želi da plati i unosi PIN kod, nakon čega se prikazuju detalji naloga za plaćanje korisnik može da izmeni npr. iznos i nakon toga, pritiskom na opciju „Pošalji nalog“, inicira izvršenje plaćanja računa polja koja su važna primaocu plaćanja za dalja knjiženja, kao što je npr. poziv na broj, ne mogu se menjati kako bi se izbegla mogućnost greške

(Kurir.rs / Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track