SMRT POSLE LEČENJA U KRAGUJEVCU: Pacijenta ubio stent kojem je istekao rok, podnete krivične prijave protiv lekara!
Direktor: Nisam kriv!, Foto: Dragana Udovičić, Beta/Miloš Miškov

Užas

SMRT POSLE LEČENJA U KRAGUJEVCU: Pacijenta ubio stent kojem je istekao rok, podnete krivične prijave protiv lekara!

Društvo -

Krivci - Dr Predrag Sazdanović, čelnik KC, otpustio lekare koji su S. N. ugradili uređaj koji je godinama stajao u magacinu. Pacijent je umro, a direktor tvrdi da je odgovoran srednji menadžment

Ko je odgovoran za smrt pacijenta S. N. u Kliničkom centru u Kragujevcu, kome je u martu prošle godine ugrađen stent kojem je istekao rok još davne 2010, zbog čega je policija pre nekoliko dana podigla krivičnu prijavu protiv lekara zbog sumnje na nesavesno lečenje, ostaje da se vidi dok se ne završe sporovi pred sudovima.

S. N. je, kako je dosad poznato, na hirurški sto dospeo zbog navodnog krvnog ugruška u mozgu, a ugrađen mu je zastareli stent. Sad već bivši lekari odeljenja neuroradiologije Milan Mijailović i Snežana Lukić zbog toga su dobili otkaze u novembru, dok su prethodno protiv njih podnete tri krivične prijave.

Dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije kaže za Kurir da, ako je ugrađen stent kome je istekao rok trajanja, najveća odgovornost je na direktoru KC Kragujevac, jer njegova je odluka o tome ko brine o roku trajanja lekova, medicinskih sredstava i ostalog materijala. - Mora da se vodi evidencija svega da li je u roku važenja i prave se popisi najmanje jednom godišnje. To uglavnom rade načelnici odeljenja, ili glavna sestra. Hirurg na operaciji dobija već spreman materijal od prvog asistenta, ne čita rokove trajanja. Ugrađivanje stenta radi se pod rendgenom, hirurg mora da gleda u monitore, a ne u pakovanja - navodi anesteziolog dr Panić.

Nesavesno  lečenje... Klinički centar Kragujevac
Nesavesno lečenje... Klinički centar Kragujevacfoto: Nebojša Mandić

Sazdanović odbacuje ličnu odgovornost i tvrdi da Panić nastupa politički, a i da je u KC Kragujevac odgovornost za nabavku na nivou direktora organizacionih jedinica, ali i načelnika pojedinih odeljenja: - Oni koji rukovode bilo kojim medicinskim materijalom i sredstvima su računopolagači i u njihovim ugovorima o radu posebno je naglašena odgovornost o kontroli rada nabavki i potrošnje u organzicionim jedinicima. Odgovornost je krivična. Ne postoji krovna odgovornost, već lična - svakog lekara za lečenje pacijenta.

Smrt pacijenta

TAJNA U BARK

ODU

foto: Shutterstock

Sazdanović kaže da je odmah posle operacije utvrđeno, na osnovu barkoda na pakovanju ugrađenog stenta, da je istekao rok jer se za svakog pacijenta vodi faktura.

- Odmah smo sproveli vanredni popis, pozvali antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja, lekari su u novembru dobili otkaze, a i KC Kragujevac, odnosno ja kao direktor, podneo sam čak tri krivične prijave protiv odgovornih - za nesavesno lečenje, falsifikovanje medicinske dokumentacije i pričinjenu materijalnu štetu od preko četiri miliona dinara.

Kurir.rs/ Radmila Briza Foto: Dragana Udovičić, Beta/Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track