SRBIJA UVODI SOFTVER ZA NAJAVU PRIRODNE NEPOGODE: Čim Kolubara nadođe, zvoni alarm za poplavu!
Foto: Shutter

INOVACIJa: DA SE NE PONOVI 2014. godina

SRBIJA UVODI SOFTVER ZA NAJAVU PRIRODNE NEPOGODE: Čim Kolubara nadođe, zvoni alarm za poplavu!

Društvo -

Ovo je samo prva faza projekta koji će u celosti biti realizovan do 2027, kad će sve reke u Srbiji biti pokrivene ovim sistemom

Srbija bi do kraja ove godine trebalo da dobije softver koji će istog sekunda kad nivo Kolubare dostigne kritičnu vrednost svim nadležnim državnim institucijama signalizirati da nam preti poplava, tvrdi Goran Puzović, direktor JP „Srbijavode“.

Ovo je samo prva faza projekta koji će u celosti biti realizovan do 2027, kad će sve reke u Srbiji biti pokrivene ovim sistemom koji će sprečiti da se Srbiji ponove katastrofalne poplave iz 2014.

- Prvi pilot-sistem se radi u slivu reke Kolubare, zato što je ona 2014. nanela velike štete Obrenovcu i drugim lokalnim samoupravama i zato što je takozvano vreme koncentracije sliva Kolubare vrlo kratko i meri se satima, a ne danima. Sistem funkcioniše tako što merni uređaji koje postavljamo po referentnim mestima u okviru sliva Kolubare prikupljaju podatke koji će se slivati u pametnu sobu u „Srbijavodama“.

Softver će obrađivati te podatke i na osnovu njih će se odrediti mape rizika i mape plavnih zona, područja koja mogu biti poplavljena. Shodno tome donosiće se odluke koji će stepen odbrane od poplava biti proglašen - objašnjava Puzović za Kurir i dodaje da će prva faza u slivu Kolubare koštati oko 50 miliona dinara.

foto: Zorana Jevtić

Puzović dodaje da je planirano da kompletna Srbija bude pokrivena ovim sistemom za pet do sedam godina. - Softver omogućava da kad počne da pada kiša u Valjevu, Ljigu i Ubu, u realnom vremenu imamo informaciju za koliko će vodeni talas da se slije u veće vodene tokove. Čim talas dostigne određenu vrednost, softver signalizira uzbunu i te informacije se šalju RHMZ, Sektoru za vanredne situacije i ostalim institucijama koje treba da reaguju - kaže Puzović i dodaje da softver finansiraju „Srbijavode“ i da će, prema procenama, on će za celu Srbiju koštati oko 10 miliona evra.

Kurir.rs/ S. Tomčić Foto: Shutter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track