ZAŠTITA JE JEDINI BEDEM ZA KORONAVIRUS: Ne paničite, perite ruke i ne ljubite se
Vodite računa o sebi... Ako ste u gomili, stavite masku, Foto: Shutterstock

Važno

ZAŠTITA JE JEDINI BEDEM ZA KORONAVIRUS: Ne paničite, perite ruke i ne ljubite se

Društvo -

Ne paničite - Građani bi trebalo da slušaju nadležne, ukoliko dobiju simptome, obavezno neka se jave na dežurni broj telefona i nikako da odlaze na pregled u dom zdravlja

Sad bi građani Srbije trebalo da se uozbilje, ako to već nisu uradili prekjuče, kada je koronavirus potvrđen u Srbiji. Vrlo je važno da prate uputstva stručnih službi i da postupaju u skladu sa savetima, kao i da primenjuju preporuke o zaštitnim merama kako bi sprečili potencijalno širenje kovida-19.

Zasad je u našoj zemlji zabeležen samo jedan slučaj infekcije koronavirusom.

Izaziva konjunktivitis

Osim standardnih, respiratornih simptoma, prema najnovijim podacima oftalmologa sa Harvarda, utvrđeno je da novi koronavirus može da izazove konjunktivitis ili upalu sluznice očnih kapaka, tako da ukoliko pacijent ima konjunktivitis i još neki znak infekcije koronavirusom, sa sigurnošću može da se postavi sumnja da se radi o kovidu-19.

S druge strane, stručnjaci veruju da će snaga koronavirusa oslabiti s dolaskom toplog vremena.

foto: Glas Šumadije

Direktorka Klinike za infektivne bolesti u Kragujevcu dr Olgica Gajović kaže za Kurir da je još teško dati prognozu za to koliko će se koronavirus zadržati u našoj zemlji. - Očekujemo da će brzina njegovog širenja posustati kad počnu proleće i topli dani. U Kragujevcu nemamo inficirane ljude - navela je ona.

Od ovog virusa možete se zaštiti ukoliko pravilno i redovno perete ruke, nosite maske, izbegavate kontakt sa ljudima koji kašlju i kijaju, ne putujete u područja žarišta, izbegavate ljubljenje i rukovanje, ali i masovna okupljanja.

Prema rečima domaćih i svetskih stručnjaka, koronavirus počinje groznicom, suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha, kada je pacijentima potrebno bolničko lečenje.

Kao grip

Simptomi gripa i kovida-19 su slični, ali se infekcija koronavirusom razvija postepeno, dok grip počinje naglo, i to je glavna razlika. Grip se leči tri nedelje, dok lečenje od koronavirusa traje do šest nedelja.

Kako objašnjava epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, ipak koronavirus nije toliko zarazan kao drugi virusi, mnogo manje nego virus morbila i nešto malo manje virus gripa, a procenjuje se da inficirana osoba može da prenese infekciju na dve do tri osetljive osobe.

Dežurni broj

JAVITE SE

Lekari koji rade na specijalnom broju telefona 064 8945 235, na kom građani dobijaju sve potrebne informacije, napomenuli su da je važno da oni koji osete znakove kovida-19 ne idu u dom zdravlja, već da pozovu taj broj telefona. Ukoliko se za građanina koji pozove posumnja da ima ovu infekciju, postoji procedura koja nalaže da osoba odlazi kod dežurnog epidemiologa, koji utvrđuje da li ima potrebe za daljim testiranjem. Kako su nadležni objasnili, ukoliko pacijentu mora da bude uzeta krv, on se šalje na infektivnu kliniku zbog toga, a njegov uzorak u Institut „Torlak“.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track