SVI BEŽE OD NAS KO DA SMO GUBAVI: Kurir obišao poslovni kompleks u kom RADI KINEZ ZARAŽEN KORONAVIRUSOM!
Foto: Ana Paunković

Šok

SVI BEŽE OD NAS KO DA SMO GUBAVI: Kurir obišao poslovni kompleks u kom RADI KINEZ ZARAŽEN KORONAVIRUSOM!

Društvo -

Zaposleni iz pojednih firmi u "Erport sitiju" nakon vesti da je zaraženi zaposlen u predstavništvu kineske kompanije, a dvema devojkama, koje rade u Knez Mihailovoj, virus donela Srpkinja iz Švajcarske

U Srbiji je ukupno pet slučajeva zaraze koronavirusom bilo do juče do 18 sati, kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja.

Kineski državljanin koji živi u Beogradu i radi u „Erport sitiju“ napravio je pometnju u tom poslovnom kompleksu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/Alex Plavevski

On je pre nekoliko nedelja boravio u Kini, gde se najverovatnije zarazio, a po povratku u Srbiju veoma brzo je dobio prve simptome, odnosno blage respiratorne probleme. Kada mu je drugi put skočila temperatura, javio se lekaru. Pre nego što je saznao da ja zaražen, kako saznajemo, tri dana je dolazio na posao u jednu kinesku kompaniju mobilne telefonije u poslovnom centru „Erport siti“ u Beogradu. Zgrada u kojoj je radio evakuisana je juče i hitno dezinfikovana.

Šta da rade kompanije

ODMAH IZOLOVATI U POSEBNU PROSTORIJU

Poslovni svet u Srbiji priprema se za eventualno veće širenje korone, što podrazumeva izradu bekap planova za pojavu zaraze u kolektivu, rad zaposlenih od kuće i testiranje funkcionisanja u kriznoj situaciji. Pojedine velike IT kompanije već su poslale zaposlene da rade od kuće i suspendovali službena putovanja u inostranstvo.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz „Batuta“ kaže da ukoliko zaposleni na radnom mestu dobije simptome respiratorne infekcije, a bio je u području u kom ima zaraženih novim koronavirusom, potrebno je da ga odmah izoluju u posebnu prostoriju i da pozovu nadležnu epidemiološku službu.

- Radnici firme u kojoj je radio taj mladi Kinez, a koja ovde zauzima dva sprata, odmah su vraćeni s ulaza i radiće od kuće. I druge firme iz ove zgrade, jedna po jedna, slale su zaposlene kući - rekao je jedan od zaposlenih, dok je drugi dodao da je većina radnika iznenađena ovim potezom. Neki su zabrinuti da se nisu zarazili od tog Kineza, dok mene više nervira frka i panika koja se digla. Zaposleni jedni druge gledaju ispod oka! Svi beže od nas kao da smo gubavi ili kao da imamo variolu veru!

Još 2011. godine

FILM PROREKAO KORONU

foto: Screenshot

Film Stivena Soderberga iz 2011. „Zaraza“ bavi se zdravstvenim radnicima, državnim zvaničnicima i običnim ljudima u borbi s pandemijom virusa koji je potekao iz Kine. I „filmski“ virus je potekao od zaraženog slepog miša, izazivao je simptome slične gripu i bio potencijalno smrtonosan. Virus se u filmu zove MEC-1 i prenosi se dodirom, a svako ko ga je pogledao neće više gledati kvake istim očima.

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović rekao je da tri zaražena pacijenta smeštena na ovoj klinici nisu životno ugrožena i dobrog su opšteg stanja: - Pokazuju kliničke znake umereno teške forme bolesti. Imaju početne znake zapaljenskih promena na plućima, što je uobičajeno za ovu formu bolesti. Nisu u jedinici intenzivne nege, već na odeljenju opšteg tipa, ali u sistemu stroge izolacije.

ukratko širom sveta

PREVOZ ROBE U ITALIJU I IZ NJE NIJE PRESTAO, ZATVORENE ŠKOLE U RS

  • Prevoz robe u drumskom saobraćaju za Italiju, iz Italije i kroz Italiju se i dalje odvija bez restrikcija, rečeno je u udruženju prevoznika robe Međunarodni transport
  • Bela kuća ograničila dolazak na posao 2,1 milion ljudi i ohrabruje građane da rade od kuće
  • U Republici Srpskoj biće zatvorene škole 21 dan, dok je preporuka da se u ovom momentu ne zatvaraju vrtići, ali da se pojača kontrola. Četvoro je zaraženih u RS i stabilno su. Za nepoštovanje mera izolacije kazna od 200 do 600 KM.
  • više od 80 škola zatvoreno u Grčkoj
  • premijer Holandije Mark Rute pozvao je naciju da prestanu da se rukuju, ali je odmah prekršio novo pravilo stiskajući ruku direktora Centra za kontrolu zaraznih bolesti
  • Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (SPIEF) otkazan je, a naredni će biti 2021.
  • Peking će produžiti zimsku grejnu sezonu do 22. marta zbog borbe s koronom
  • Ruski predsednik Vladimir Putin ne menja raspored svojih putovanja
  • ni „plava krv“ ne štiti od korone, pokazuje slučaj glave kraljevske porodice Habzburg Karla fon Habsburga, koji se inficirao virusom kovidom-19
  • škole i univerziteti u regionu Madrida neće raditi dve nedelje
  • francuski ministar kulture Frank Rister (46) oboleo je od korone
  • kineski predsednik Si Đinping doputovao je u Vuhan, prvi put od izbijanja epidemije
  • pet članova Američkog kongresa su u samoizolaciji, a među njima su i dvojica republikanaca koji su bili u kontaktu s Donaldom Trampom
  • festival „Teatar na raskršću“, koji u Nišu okuplja pozorišta iz 12 država, odložen za septembar

Zaražene su i dve devojke koje su, kako saznajemo, tridesetih godina i zaposlene su u jednoj poslovnoj zgradi u Knez Mihailovoj u Beogradu. - Žena srpskog porekla, koja živi i radi u Švajcarskoj, početkom marta bila je u Srbiji i na seminaru u Nišu. Korona joj je otkrivena u Švajcarskoj, a potom su švajcarske zdravstvene vlasti trasirale njene kontakte i tako se međunarodnim kanalima došlo do tih devojaka iz Beograda. Drugi srpski državljani koji su bili u kontaktu sa ženom iz Švajcarske su negativni na testu - saznaje Kurir.

Zoran Radojičić

KOD NAS STIŽE KASNIJE

foto: Ana Paunković

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da nema mesta panici i da je najvažnije slušati savete epidemiologa: - Epidemija ima svoju dinamiku. Dobra vest je da kod nas stiže nešto kasnije nego u okruženju i u Evropi.

U 16 h juče potvrđen je peti slučaj, a prvi je bio 6. marta kad je kod I. Đ. (43) iz Bačke Topole, registrovana korona.

MAT

JOŠ BEZ POSLEDICA PO PRIVREDU

U januaru je došlo do porasta privredne aktivnosti u Srbiji, na šta je najviše uticao intenzivan rast industrijske proizvodnje, odnosno prerađivačke industrije, a ekonomske posledice koronavirusa se još ne osećaju, ocenjeno je na predstavljanju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT). Posle stabilizacije u Kini, koronavirus će dodatno opteretiti privredu evrozone, koja će već u prvoj polovini ove godine zapasti u formalnu recesiju, rečeno je na predstavljanju MAT, uz napomenu da su indikatori nagoveštavali recesiju i pre širenja ovog virusa.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track