BEOGRAĐANKE DOBILE KORONU NA SEMINARU U NIŠU! Ključan je bio kontakt sa njom!
Foto: Printscreen/Youtube

švajcarkinja donela virus

BEOGRAĐANKE DOBILE KORONU NA SEMINARU U NIŠU! Ključan je bio kontakt sa njom!

Društvo -

Dve žene iz Beograda zaražene korona virusom najverovatnije su dobile ovaj virus na seminaru u Nišu!

Dve žene, inače zaposlene u istoj firmi, u poslovnoj zgradi u Knez Mihailovoj ulici, sa ženom iz Švajcarske, za koju se sumnja da je prenosilac, su se srele na seminaru u Nišu. Kada je kod nje, po povratku u Švajcarsku, potvrđena bolest, utvrđeno je sa kim je sve bila u kontaktu, svi su testirani, a kod dve Beograđanke potvrđena je infekcija virusom kovid-19.

Kompanija u Beogradu u kojima rade zarađeni uveli su meru rada od kuće, a čak i neke firme koje se nalaze u istoj zgradi poslale su radnike kući.

U Republici Srbiji je do 8 časova 11. marta 2020. godine registrovano ukupno 12 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Time je od sinoć broj povećan za 7.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Кod prvih simptoma pozovite 064 8945 235, NE IDITE u dom zdravlja

Ako opravdano sumnjate da ste zaraženi korona virusom i poželite da odete direktno u dom zdravlja, sasvim je izvesno da ćete “poljubiti vrata” – to je zato što domovi zdravlja prate jedan od osnovnih preventivnih saveta – izbegavajte da provodite vreme u grupama. Zato, ako ima osnova za sumnju da imate ovaj virus, prvo i osnovno je da pozovete ovaj broj telefona – 064 8945 235.

Tu će vas, na osnovu toga odgovora koje budete dali, posavetovati šta će dalje sledi. Jedna od mogućnosti jeste i da će lekari posebne Hitne pomoći doći da urade potrebne analize i da hospitalizuju pacijenta, a kako to izgleda, imali smo prilike da vidimo nedavno, kada su bolničari u posebnoj zaštitnoj opremi transportovali potencijalnog pacijenta od Vračara do Infektivne klinike.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

Kurir.rs, Novosti

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track