NAJNOVIJE INFORMACIJE VLADE SRBIJE O KORONI: U Srbiji je od koronavirusa do sada obolelo 35 osoba!
Foto: Prointskirn

registrovana 4 nova slučaja

NAJNOVIJE INFORMACIJE VLADE SRBIJE O KORONI: U Srbiji je od koronavirusa do sada obolelo 35 osoba!

Društvo -

U Srbiji je potvrđeno još četiri slučajeva zaraze korona virusom, tako da je ukupan broj zaraženih porastao na 35, saopštio je večeras ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar je na konferenciji za medije u Vladi Srbije kazao da je danas u Srbiji testirano 25 ljudi.

Ministar Lončar je naveo da je u Beogradu na Infektivnoj klinici ima 10 pacijenata, u Nišu šest, i da nijedan od tih pacijenata nije u teškom stanju i nijedan nije na respiratoru. Njihovo stanje je stabilno i pod kontrolom.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao da je u Vojvodini hospitalizovano pet pacijenata, od kojih je četiri na Klinici za infektivne bolesti u KC Vojvodine. Od toga su dva pacijenta znatno bolje nego juče, jedan je i dalje u teškom opštem stanju i on je pod neprekidnim monitoringom.

Četvrti pacijent koji je danas prebačen iz Opšte bolnice u Kikindi nije na respiratoru i on se neprekidno prati. Pacijent u Opštoj bolnici u Pančevu je u boljem stanju nego što je bio juče.

foto: Prointskirn

"Ono što mogu da kažem, a što je najbitnije, za svaku osobu za koju se utvrdilo da je pozitivna, imamo sve neophodne podatke. U ovom trenutnku imamo dovoljno analiza za svakoga, odakle su došli i kako su zaraženi i šta je urađeno", rekao je ministar.

"Nemamo nijednu oblast koja se izdvaja. Zaraženi su iz Beograda, Niša, Kikinde, Novog Sada, u jednom slučaju Čačka. Dakle, ne postoji žarište. To je najbitnije za građane Srbije", dodao je Lončar.

Do 18 časova 13. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 239 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 13.03.2020. godine testirani su uzorci 25 osoba od kojih su 4 pozitivna i 21 negativan na novi korona virus.

foto: Kurir TV Printscreen

Prof. dr sc. med. Mijomir Pelemiš, infektolog, rekao je da za ovu bolest ne postoji specifična terapija.

- Ni za jedan virus nije otkriven lek koji ubija neki virus. Za ovaj virus niko nema lek koji usporava njegove delovanje. Koristi se takozvana eksperimentalna terapija, postojeći antivirusni lekovi koji se koriste za lečenje drugih bolesti poput AIDS-a, ebole...Ispituju se neki lekovi, ali nigde nema u svetu leka za ovaj virus – rekao je Pelemiš.

Nema specifične terapije za ovaj virus, istakao je on.

Lončar je rekao da je država od prvog dana odlučila da poštuje ono što kaže struka.

- Tako smo radili i danas, obavili smo sastanak sa našim najeminentnijim stručnjacima. Kada imate ovakvu situaciju, preti vam opasnost da se proširi i da uđete u epidemiju... Svaki dobijen dan je ogroman, molim građane da to shvate. U stadijumu smo da se borimo za svaki dan i to radimo jer slušamo struku i želimo sve da zaštitimo – naglasio je ministar.

On je građane zamolio za poverenje i razumevanje.

- I moja deca idu u školu. Škola „Ruđer Bošković“ ne obustavlja nastavu to je informacija od pre 10 minuta – istakao je Lončar.

Kurir.rs

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track