ZBOG ZABAVE U ČAČKU 118 U KARANTINU: Zaražena doktorka, čekaju se rezultati za njene koleginice!
Centar Čačka... Pusto usred podneva, Foto: Kurir

Nadzor

ZBOG ZABAVE U ČAČKU 118 U KARANTINU: Zaražena doktorka, čekaju se rezultati za njene koleginice!

Društvo -

Mere - U čačanskoj bolnici smeštena je lekarka Zavoda za javno zdravlje, koja je takođe bila na slavlju gde je gošća imala virus. U samoizolaciji 118 Čačana

Nakon otkrića da je na proslavi punoletstva u Čačku bila i osoba iz Nemačke zaražena koronavirusom, u tom gradu je u kućnu izolaciju stavljeno 118 ljudi koji su prisustvovali toj zabavi, dok je kod jedne osobe potvrđeno prisustvo virusa.

Kako nezvanično saznajemo, reč je o doktorki koja je zaposlena u čačanskom Zavodu za javno zdravlje, a za još nekoliko njenih koleginica čekaju se rezultati iz laboratorije.

Kobna proslava

Pomenuta doktorka je, prema saznanjima Kurira, bila na pomenutoj proslavi punoletstva, kojoj su prisustvovali gimnazijalci i đaci ostalih škola.

Radni tim za praćenje širenja koronavirusa u tom gradu potvrdio je da je to treći slučaj obolelog od koronavirusa u Čačku. - Trenutno se u kućnoj izolaciji nalazi 118 lica. Jedan pacijent je smešten u čačanskoj bolnici sa blagim simptomima respiratorne infekcije. Posete pacijentima ovoj ustanovi zabranjene su do daljeg - saopštio je radni tim, kojim rukovodi infektolog dr Mihailo Luković.

Stanovnici grada na Moravi su, inače, i dalje poprilično uznemireni nakon otkrića da je tetka iz Nemačke, kod koje je pre tri dana potvrđena korona, prisustvovala u subotu proslavi punoletstva jednog maturanta, gde je bilo čak 250 zvanica. Pojedini đaci koji su bili na slavlju u petak se nisu pojavili u školi zbog čega su privremeno bile zatvorene gimnazija i ekonomska.

Ako je suditi prema izjavama roditelja učenika čačanskih osnovnih i srednjih škola, đaci u ponedeljak neće sesti u svoje klupe.

Roditelji ne daju deci u školu

- Mi ćemo organizovati hitan sastanak direktora svih osnovnih i srednjih škola na području Moravičkog okruga i razmotrićemo mogućnost obustavljanja nastave i takav zahtev ćemo uputiti Školskoj upravi, odnosno Ministarstvu prosvete. Stav roditelja u Čačku je da decu u ovakvim situacijama treba zadržati kod kuće - izjavio je Vladimir Adžić, predsednik Sindikata obrazovanja Čačak, a uprkos najavi ministra prosvete Mladena Šarćevića da će direktori koji samoinicijativno zatvore školu biti kažnjeni.

Kako saznajemo, u čačanskoj Gimnaziji bi danas trebalo da se održi hitan sastanak Saveta roditelja, na kome će roditelji takođe tražiti da se nastava obustavi odmah. Istog stava su i roditelji u ostalim školama u Čaku.

Novi Sad

OTPUŠTENI PACIJENT NIJE NI IMAO KORONU

Sa Klinike za Infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine (KCV) u Novom Sadu jedan pacijent je otpušten na kućno lečenje jer su testovi pokazali da je negativan na koronavirus, izjavila je direktorka KCV Edita Stokić. Prema saznanjima Kurira, reč je o 16-godišnjem mladiću koji do pristizanja rezultata testiranja bio zadržan da prenoći na klinici jer nije imao uslova za kućnu samoizolaciju. Direktorka Stokić je rekla da će njegovo opšte zdravstveno stanje, međutim, i dalje biti pod nadzorom i dodala da je juče ujutru u Novi Sad prebačen pacijent iz Opšte Bolnice u Kikindi, drugi zaražen iz tog banatskog grada. U KCV trenutno se leče četiri pacijenta, kod kojih je potvrđeno da su oboleli od koronavirusa. Svi pacijenti su stabilni i kod njih se sprovodi 24-časovni monitoring i intenzivno lečenje, a jedan pacijent se nalazi na mehaničkoj ventilaciji.

Prvi pacijent u Šumadiji

ZARADIO VIRUS NA SLUŽBENOM PUTU

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra u Kragujevcu zbrinut je pacijent kod koga je potvrđen koronavirus, što je prvi slučaj zaraze kovid-19 u Šumadiji. Reč je o muškarcu iz opštine Rekovac, koji se u petak ujutru sam javio zbog simptoma koji su ukazivali da možda boluje od ove bolesti, a koji je imao kontakte u Italiji i Hrvatskoj. - Reč je o čoveku koji je putovao u inostranstvo zbog posla, a saputnik mu je bio Hrvat, koji je prvi primetio simptome i već je u toj susednoj državi u karantinu sa ustanovljenom bolešću - rekao je direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Dragan Vasiljević. Iz ove klinike još pet uzoraka krvi poslato je na analizu u Institut „Torlak“ u Beograd, među kojima su i uzorci dvojice profesionalnih vozača.

Na KiM tri slučaja

ULAZ SAMO S KOSOVSKIM DOKUMENTIMA

Još jedna osoba na Kosovu i Metohiji zaražena je koronavirusom, čime je ukupan broj obolelih porastao na tri, izjavio je ministar zdravlja privremenih kosovskih institucija Arben Vitija. Prema njegovim rečima, novooboleli je rođak 77-godišnjeg muškarca kod koga je u petak potvrđen virus, a vlasti u Prištini su u petak zatvorile ulaze na Kosovo. Prelaz Merdare je od juče zatvoren, a na KiM iz centralne Srbije mogu samo građani s kosovskim dokumentima, uz uslov da budu u samoizolaciji od 15 dana.

Kurir.rs/ Denis Čeković Foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track