NE NASEDAJTE! NOVA NIGERIJSKA PREVARA PREKO INTERNETA: Nude vam povoljan kredit ako uplatite 300 dolara za obradu zajma
Foto: Shutterstock

OPREZ

NE NASEDAJTE! NOVA NIGERIJSKA PREVARA PREKO INTERNETA: Nude vam povoljan kredit ako uplatite 300 dolara za obradu zajma

Društvo -

Oprez: Lažna banka iz Nigerije šalje građanima Srbije ponudu za kredit bez obzira na kreditnu sposobnost. Ima primera da su naivni uplatili obradu pa ostali i bez tog novca i bez zajma

Iako na prvi pogled deluje neozbiljno, mnogi građani Srbije postali su žrtve tzv. nigerijske prevare. Pored već poznatog nuđenja nasledstva, ovi muljatori otišli su korak dalje pa sada lakovernim korisnicima društvenih mreža nude i povoljne uslove kreditiranja bez obzira na kreditnu sposobnost.

Oni koji su naseli ostali su bez 300 dolara koje su uplatili prevarantima za navodnu obradu kredita, upozorava za Kurirov Potrošač Dejan Gavrilović, predsednik organizacije potrošača Efektiva.

Poruke preko Fejsbuka

- To je donacija lopovima! Skoro se javila jedna žena koju su prevarili na taj način. U pitanju je bila ponuda neke banke iz Nigerije, navodno daju povoljne kredite bez obzira na kreditnu sposobnost, a od nje su tražili da uplati 300 dolara za obradu kredita. Žena je novac uplatila i nakon dva-tri meseca, kad je shvatila da nije dobila novac, ona je kontaktirala s nama i objasnila nam slučaj. Ona je prevarena i nema koga ni da tuži a taj novac je legao na ko zna koji račun - rekao je Gavrilović.

Muljatori koji stoje iza „nigerijske prevare“ šalju korisnicima Fejsbuka lažne poruke o dobicima na igrama za sreću, dobrotvornim prilozima, poslovnim ponudama, nasleđu imovine i novca preminulih osoba, najčešće daljih rođaka, a izvršenje prevare počinje ubeđivanjem žrtava da unapred uplate određenu svotu, nakon čega će navodno dobiti određeni novčani iznos.

Prevaranti pošalju mejl ili poruku na Fejsbuku na nekoliko hiljada adresa, promene samo ime i prezime i čekaju žrtvu. Lakoverni građani, želeći da zarade veliku svotu novca, nažalost nasedaju i pristaju da pošalju svoje lične podatke i uplate novac, a nakon nekog vremena shvate da su ostali i bez novca i bez obećanog nasledstva.

Gavrilović objašnjava da takvi mejlovi uglavnom dolaze iz zemalja Afrike, kao i da prevrtljivci šalju cirkularni mejl, a da žrtve najčešće biraju na Fejsbuku.

foto: Profimedia

Pokojni ro|ak iz Afrike

- Dobio sam i ja nekoliko puta njihove poruke, oni vide da sam upisan na Fejsbuku pod imenom Dejan Gavrilović, napišu da zastupaju pokojnog Gavrilovića koji je živeo negde u Africi, pa je nastradao i ostavio za sobom pet miliona, a da bi se novac podigao, potrebno je da kontaktiram s njima i uplatim im 1.000 dolara. Tako navlače ljude da im uplate tu sumu i posle toga se više ne jave - naveo je Gavrilović.

On je dodao da u Srbiji, nažalost, ima ljudi koji su naseli na ovu prevaru, kao i da ne postoji način da žrtve povrate svoj novac, te da tu ni policija ne može ništa. - Nikako ne treba nasedati na ove mejlove, posebno ne treba uplaćivati novac - zaključio je on.

Varaju već dve decenije

ŠEMA PREVARE

  • „nigerijska prevara“ postoji dve decenije
  • Nigerija je bila prva zemlja odakle su žrtvama bili slati zahtevi
  • prvi prijavljeni slučaj ove prevare u našoj zemlji se dogodio 2009. godine, tada je jedan lakoverni građanin ostao bez 2.500 dolara
  • iz inostranstva se šalje „blanko“ mejl na nekoliko hiljada adresa i čeka se žrtva
  • lakovernim građanima najčešće se nudi nasledstvo
  • od njih se traži da uplate određeni iznos novca kako bi dobili nasledstvo
  • na ovaj način lopovi zarade nekoliko miliona dolara godišnje

Šabačko pozorište na meti

ROĐAK ZVAN „POZORIŠTE“ OSTAVIO NASLEDSTVO

foto: Screenshot

Nova meta nigerijskih prevaranata, koji po svemu sudeći za pisanje na srpskom jeziku koriste „Gugl translejter“, bilo je Šabačko pozorište. Poslali su poruku na Fejsbuk stranicu pozorišta i pošto su pomislili da je to ime i prezime neke osobe, napisali su: „Imali smo klijenta gospodin Pozorište.“ U Šabačkom pozorištu naveli su za Kurirov Potrošač da im je poruka koju su dobili bila komična.

foto: Screenshot

- Bilo je smešno to što se naš rođak preziva „pozorište“. To je prevara i građani ne treba da nasedaju - rekli su nam u ovom pozorištu.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track