Teolog Miloš Stojković za Kurir: Italijan iz Hilandara nema koronu
Foto: Shutterstock

Italijan imao povišenu temperaturu i kašljao

Teolog Miloš Stojković za Kurir: Italijan iz Hilandara nema koronu

Društvo -

BEOGRAD - Italijan (50), koji je kao hodočasnik boravio na Hilandaru i imao simptome koronavirusa, negativan je na testovima, što je uprvo potvrđeno u bolnici u Solunu, a preneli su mi naši kaluđeri - rekao je za Kurir teolog Miloš Stojković, koji se juče vratio s Hilandara.

On je naveo da je Italijan imao povišenu temperaturu i kašljao, pa su kaluđeri Hilandara reagovali i Italija je napre odveden u Dom zdravlja u selu Kariesu, na Svetoj gori, a zatim u referentni centar Univerzitetske američko-grčke bolnice AHEPA u Solunu, gde mu je i urađen test na koronu.

Sveta Zajednica, najviši organ upravljanja Svete Gore, odlučila je da ipak ne zatvaraa poluostrva Atosa za hodočasnike, ali je odlučila da se to ne sme učiniti iz "duhovnih razloga".

- Narod ne treba da se plaši. Nikada u istoriji se nije desilo da se na Svetoj gori pojavi zaraza. Čak je i car Dušan, kao što znate, zbog kuge pobegao na Svetu goru. Atos je pod zaštitom Poresvete Bogorodice i tamo nema zaraza - kaže Stojković.

On dodaje da je 14 dana u kućnoj izolaciji, što je u skladu sa odlukom Vlade Srbije, jer se juče vratio iz Grčke.

- Grčka je zatvorila granicu sa Severnom Makedonijom, pa smo moji prijatelji i ja morali da se vratimo preko Bugarske, koja još nije zatvorila svoje granice. U izolaciji sam zato što sam došao iz Grčke, a ne zbog tog hodočasnika iz Italije, za koga se danas i potvrdilo da ni nema koronu - navodi Stojković.

(Kurir.rs/J.S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track