Najnovije vesti

BOLOVANJA AUTOMATSKI 30 DANA DUŽA I BEZ LEKARSKE KOMISIJE: Važenje E-recepta automatski produženo sa 6 na 9 meseci
Foto: Kurir/Milica Jeremić

Prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja bez šaltera

BOLOVANJA AUTOMATSKI 30 DANA DUŽA I BEZ LEKARSKE KOMISIJE: Važenje E-recepta automatski produženo sa 6 na 9 meseci

Društvo

BEOGRAD - Osiguranicima koji se nalaze na bolovanju, koje je utvrdila lekarska komisija i osiguranicima upućenim od strane izabranog lekara na lekarsku komisiju za produženje bolovanja, biće automatski produženo bolovanje za 30 dana bez izlaska na lekarsku komisiju, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Fond je preduzeo niz aktivnosti, u okviru preventivnih mera za sprečavanje širenja korona virusa (COVID-19), kako bi se građanima omogućilo da bez odlaska na šaltere ostvare prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Osiguranim licima kojima su za 2019. godinu bili izdati Obrasci UP-2, za oslobađanje od plaćanja participacije, oni će važiti i dalje.

Republički fond za zdravstveno osiguranje uputio je, takođe, svim zdravstvenim ustanovama dopis u kojem se navodi da je u slučaju javljanja građanina kod koga postoje indicije da je zaraženo korona virusom, zdravstvena ustanova odnosno zdravstveni radnik zaposlen u toj ustanovi dužan da građanina primi na pregled i pruži mu potrebnu zdravstvenu zaštitu, odmah, bez odlaganja.

Takođe, važenje E-recepta automatski je produženo sa šest na devet meseci.

Time će građani moći da nesmetano preuzimaju lekove u apotekama, bez odlaska kod izabranog lekara zbog obnavljanja terapije.

Napominjemo da pružanje zdravstvenih usluga na koje se odnosi gore navedeno, ne sme biti uslovljeno overenom Karticom zdravstvenog osiguranja niti posedovanjem overenog specijalističkog uputa.

Republički fond za zdravstveno osiguranje preporučuje osiguranim licima da se telefonom obaveste o mogućnosti ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja bez dolaska u filijalu ili ispostavu Republičkog fonda, putem Kontakt centra na telefone: 0700/333-443 i 011/7350-900.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...