Najnovije vesti

DRASTIČNE NOVČANE KAZNE ZA KRŠENJE POLICIJSKOG ČASA: Ko ne poštuje zabranu kretanja i ponovi prekršaj PRETI MU ZATVOR!
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

sad se zna

DRASTIČNE NOVČANE KAZNE ZA KRŠENJE POLICIJSKOG ČASA: Ko ne poštuje zabranu kretanja i ponovi prekršaj PRETI MU ZATVOR!

Društvo

Ko bude kršio policijski čas i nađe se na ulici između osam uveče i pet ujutro, biće kažnjen sa 150.000 dinara, a ako delo više puta ponovi mogao bi da dobije i zatvorsku kaznu do tri godine!

- Kršenje policijskog časa tretira se kao delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, za koje je, po Krivičnom zakoniku, zaprećena novčana kazna (od 100.000 do čak milion dinara), ili zatvorska sankcija do tri godine – objašnjava predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović. 

– Ukoliko policija nađe na ulici tokom noći osobu van njene adrese prebivališta ili boravišta, a da za to nema posebnu dozvolu, odmah podnosi krivičnu prijavu. S obzirom da je Vlada već propisala uredbom kazne do 150.000 dinara za kršenje samoizolacije, što spada u isto krivično delo, i za kršenje policijskog časa novčana kazna će verovatno biti 150.000.

Za one koji se ogreše o meru samoizolacije koja im je propisana, osim novčanih, kazne zbog prenošenja zaraznih bolesti mogu da budu i zatvorske, takođe do tri godine, objašava Stefanović.

Zatvorske kazne za povratnike koji ne poštuju meru samoizolacije

Premijerka Ana Brnabić najavila je da su za povratnike koji prekrše meru samoizolacij i koji se kreću suprotno preporukama nadležnih institucija (Ministarstva zdravlja i MUP) Vlada Srbije odnosno Ministarstvo pravde obezbedilo je 3 posebna objekta u Vršcu, Pirotu i Požarecu u koje će ova lica biti smeštena i biti praktično u karantinu.

Dodatno ukoliko ovo lice koje je prekršilo zabranu kretanja i drugom licu teško naruši zdravlje može biti kažnjeno kaznom zatvota od jedne do  osam godina zatvora. A ukoliko zarazi drugo lice i uzrokuje mu smrt može biti kažnjeno sa kaznom zatvora od 2 do 12 godina.

Na udaru zakona biće i svi koji se bave nedozvoljenom trgovinom, pa na pijacama, ispod tezge ili na drugim mestima, po višim cenama, prodaju maske, rukavice, medicinski materijal i dezinfekciona sredstva, čiju je trgovinu u uslovima vanrednog stanja Vlada dodatno uredila.

Zaprećene kazne za nedozvoljenu trgovinu robom čiji je promet ograničen ili zabranjen, iznose od 100.000 do milion dinara, ukoliko je kazna novčana, odnosno od tri meseca do tri godine, ako je zatvorska.

- Ne treba zaboraviti ni da je izazivanje panike i nereda takođe krivično delo, a zaprećene kazne su od tri meseca do pet godina zatvora – podseća predsednik.

Kurir.rs

Foto Ministarstvo odbrane

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...