JORGOVANKA TABAKOVIĆ ZA KURIR: Pomoći ćemo građanima u otplati dugova! Zastoj u otplati kredita za sve koji žele
Foto: Beta Miloš Miškov

Intervju, GUVERNERKA NBS

JORGOVANKA TABAKOVIĆ ZA KURIR: Pomoći ćemo građanima u otplati dugova! Zastoj u otplati kredita za sve koji žele

Društvo -

NBS je usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum)

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković u intervjuu za Kurir objašnjava kako tačno građani mogu da iskoriste mogućnost pauziranja otplate rata kredita, meru koju je centralna banka donela kako bi olakšala svim dužnicima period vanrednog stanja zbog situacije s koronavirusom.

NBS je, naime, prekjuče usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum). Moratorijum je propisan za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije. U tom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, odnosno lizinga.

Kako će sve ovo u praksi izgledati?

- Banke su najpre dužne da, u skladu sa donetim propisima, obaveštenje o ponudi zastoja u otplati kredita odmah objave na svojim sajtovima. Ako klijent banke u roku od deset dana od objavljivanja obaveštenja ne odbije ponudu, smatra se da prihvata moratorijum. To znači da nema obavezu da banci prijavljuje da želi moratorijum. Ukoliko se izričito ne izjasni da ne želi zastoj na otplatu kredita, smatraće se da ga je automatski prihvatio.

Da li je isti slučaj i sa preduzećima?

- Zastoj u otplati kredita propisali smo za sve dužnike koji to budu želeli - građane, poljoprivrednike i preduzetnike, kao i preduzeća, tako da ova pravila važe za sve njih.

Da li nakon isteka perioda primene moratorijuma klijenti nastavljaju uobičajeno s otplatom (mesečno plaćanje rata) ili se moraju platiti tri rate odjednom koje nisu plaćene prethodna tri meseca?

- Cilj ovih propisa jeste da dužnicima pomognemo da prevaziđu potencijalne teškoće u otplati obaveza zbog novonastalih okolnosti, tako da nije predviđeno da dužnik po prestanku moratorijuma odjednom i u celini isplati sve obaveze za koje je nastupio zastoj. Po prestanku moratorijuma rok otplate kredita produžava se za period trajanja moratorijuma, dok se kamata koju je banka obračunavala za vreme trajanja zastoja u otplati raspoređuje ravnomerno na preostali rok dospeća kredita.

Da li u narednom periodu građani mogu uobičajeno da uzimaju kredite, lizing, dozvoljeni minus...?

- Kao što i nakon početka primene ovih mera građani mogu da redovno izmiruju svoje kreditne obaveze, isto tako mogu da uzimaju nove kredite u skladu sa do sada važećim propisima. Naš savet je, kao i uvek, da pritom vode računa o svojim mogućnostima.

Kako je NBS organizovala rad u novim okolnostima?

- Zbog rizika od širenja zaraze kovid-19 i vanrednog stanja organizovali smo rad u posebnim uslovima čime se obezbeđuje nesmetano obavljanje i kontinuitet svih ključnih funkcija.

Šta to praktično znači?

- To uključuje nesmetano obavljanje platnog prometa, sprovođenje monetarnih i deviznih operacija, kao i sve druge aktivnosti kojima se omogućava nesmetano funkcionisanje finansijskog sistema i obavljanje poslova koji se tiču ostvarivanja ciljeva i funkcija. Za konsultacije ili slanje dokumentacije bankama NBS preporučuje elektronsku poštu, društvene mreže i usluga bankarskih kontakt centara.

O novim merama

PRATIMO SITUACIJU, SPREMAMO NOVA REŠENJA

Da li postoji mogućnost da NBS, ako ova situacija potraje, uvede i dodatne mere?

- Naša obaveza i u redovnim i u vanrednim okolnostima jeste da obezbedimo finansijsku stabilnost. Neprekidno pratimo situaciju u finansijskom sektoru, pa će takav slučaj biti i sa primenom novih odluka. U slučaju potrebe, u koordinaciji s drugim državnim organima, preduzimaćemo sve druge neophodne mere da očuvamo stabilnost i na najbolji način pomognemo građanima i privredi u vanrednim okolnostima.

(Kurir.rs / Ivana Žigić / Foto:Beta Miloš Miškov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track