KURIR SAZNAJE: Zatvara se aerodrom Nikola Tesla! Moguće potpuno zatvaranje granica!
Foto: Ivana Majstorović

cilj je sprečiti koronu!

KURIR SAZNAJE: Zatvara se aerodrom Nikola Tesla! Moguće potpuno zatvaranje granica!

Društvo -

Kako Kurir saznaje, aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu od 12 sati biće zatvoren za komercijalni saobraćaj!

Nezvanično saznajemo i da se u državnom vrhu razgovara o potpunom ukidanju međunarodnog saobraćaja odnosno o potpunom zatvaranju granica, o čemu bi predsednik ili premijerka u toku dana mogli da izveste javnost, ukoliko do takve odluke dođe.

Ministarstsvo: Građani, obraćajte se avio-kompanijama

Svi komercijalni međunarodni letovi sa i ka aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu biće obustavljeni danas u 12 časova, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Aerodrom neće biti zatvoren u vreme vanrednog stanja uvedenog zbog širenja korona virusa, ali će na osnovu odluke Vlade Srbije od 19. marta u 12 časova biti privremeno obustavljeni svi komercijalni međunarodni letovi sa i ka aerodromu, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, međunarodni granični prelaz na aerodromu "Nikola Tesla" odlukom Vlade Srbije biće privremeno zatvoren od 19. marta 2020. godine.

Aerodrom ostaje otvoren za sve humanitarne letove i kargo saobraćaj, a vazdušni prostor Srbije ostaje otvoren za sve prelete.

Preporuka putnicima je da se za detaljnije informacije o načinu ostvarivanja svojih prava obrate avio-kompaniji.

Ministar potvrdio

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je danas da će putnički avio saobraćaj od danas biti u potpunosti ograničen i da će aerodromi moći da rade i primaju avione samo uz specijalnu dozvolu Vlade Srbije.

"Pokušavamo da ograničavanjem i obustavljanjem putničkog saobraćaja sprečimo unošenje dodatne zaraze u Srbiju da bismo našem zdravstvenom sistemu dali dovoljno vremena da se brani, odnosno da imamo dovoljno lekara i dovoljno zdravih lekara da mogu u dužem vremenskom periodu da nas štite" kazao je on.

On je precizirao da će biti omogućeno da na aerodrome sleću avioni koji prevoze eksperte, koji bi mogli da pomognu našoj zemlji.

"Svi ostali moraće da se strpe", rekao je Stefanović.

Država će danas razmatrati i pooštravanje mera kada su u pitanju granični prelazi.

"Hoćemo da razmotrimo mogućnost da, ukoliko vlada donese takvu odluku, zaustavimo u potpunosti putnički saobraćaj u smislu ulaska u Republiku Srbiju", kaže Stefanović.

Svi apeli koje je država uputila našim građanima u inostranstvu, kaže, nisu "urodili plodom".

"Oko 70.000 ljudi je samo u protekla tri, četiri dana uspelo da uđe u Srbiju i na takav način rizikuje bezbednost svih ostalih građana Srbije", kaže ministar.

U Republici Srbiji je do 8 časova 19. marta 2020. godine registrovano ukupno 97 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 19. marta 2020. godine testirani su uzorci 46 osoba od kojih je 8 pozitivno i 38 negativno na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok je pet osoba zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

Do 8 časova 19. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 486 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

EK, Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track