KORONA NIJE ZAUSTAVILA RAZVODE Sudovi se bave samo hitnim slučajevima u vreme vandrednog stanja, a evo šta je na čekanju
Foto: Nebojša Mandić

VSS ODLUČIO

KORONA NIJE ZAUSTAVILA RAZVODE Sudovi se bave samo hitnim slučajevima u vreme vandrednog stanja, a evo šta je na čekanju

Društvo -

Visoki savet sudstva (VSS) odlučio je da će se od danas pa do okončanja vanrednog stanja održavati samo suđenja koja ne trpe odlaganje, a pod tim u prvom redu podrazumeva suđenja u kojima je okrivljenima određen pritvor.

Postupanje sudova se očekuje i u predmetima u kojima tužilaštvo bude tražilo određivnaje pritvora.

Pod predmetima u krivičnoj materiji koji takođe ne trpe odlaganje VSS podrazumeva i predmete protiv izvršilaca aktuelnih krivičnih dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, širenje zaraznih bolesti i nedozovljena trgovina.

Suđenja će se održavati i u predmetima protiv maloletnih učinilaca krivičnih dela, odnosno gde je oštećeni maloletnik u vezi krivičnim delima protiv polne slobode, zatim za nasilje u porodici, tamo gde postoji opasnost od zastarelosti, kao i za krivična dela izvršena za vreme vanrednog stanja i u vezi sa vandrednim stanjem.

U svim ostalim predmetim, počev od danas pa do okončanja vanrednog stanja glavni pretresi se odlažu, navodi se u odluci VSS u koju je Tanjug imao uvid.

Kada je u pitanju građanska materija suđenja će se održavati u predmetima u kojima treba da se odluči o privremenoj meri (određivanju, produženju ili ukidanju privremene mere) I u kojima se odlučuje o merama zaštite od nasilja u porodici.

Suđenja će se držati u postupcima u kojima će se odlučivati o zabrani rasturanja štampe i širenja informacija u sredstvima javnog inforamisanja, zatim o zadržavanju u zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost u oblasti neuropsihijatrije, kao i u vezi sa izvršenjima izvršnih isprava u vezi sa porodočnim odnosima.

Preporuka je i da se održavaju brakorazvodne parnice. Supružnici će moći da se razvedu, osim ako sudija ne proceni da u sudnici ne mogu da se obezbede mere predostrožnosti.

U svim ostalim predmetim, počev od danas do okončanja vanrednog stanja ročista se odlažu, ukazao je VSS.

Ovom odlukom donetom u formi zaključka VSS je na zahtev advokatskih komora dao precizirao mere iz preporuka Ministarstva pravde za postupanje sudova koje su donete 17. marta.

(Tanjug/Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track