SEM FABRICI: EU će pomoći Srbiji, nalazimo način da usmerimo 200 miliona iz pretpristupnih fondova za srpsku privredu
Foto: Marina Lopičić

šef Delegacije Evropske unije u Srbiji

SEM FABRICI: EU će pomoći Srbiji, nalazimo način da usmerimo 200 miliona iz pretpristupnih fondova za srpsku privredu

Politika -

Evropska unija je već aktivirala razne postojeće mehanizme da pomogne zemljama na Zapadnom Balkanu, a posebno Srbiji. Ovo je poručio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici nakon vesti da je EU zabranila izvoz medicinskih sredstava.

- Prvo smo za Srbiju aktivirali sistem civilne zaštite koji omogućava Srbiji da od drugih članica zatraži pomoć. Taj sistem je radio i u ranijim kriznim situacijama kao što su bile poplave. U oblast zdravstva, centar za kontrolu bolesti u Briselu ponudio je Srbiji svu svoju ekspertizu u borbi protiv ovog virusa. Ono što je rečeno prethodnih dana, da Srbiji nije omogućeno da kupuje opremu u Uniji nije tačno. Može se prodavati izvan Unije, samo je potrebno odobrenje zemlje u kojoj se tražena roba proizvod - poručio je Fabrici.

To je učinjeno, pojašnjava, zato što su neke zemlje izvan Unije, od kojih je Evropa kupovala medicinsku opremu uvele zabranu izvoza.

- Da ne bi bilo nestašica u Evropi, morali smo da uvedemo kontrolu odliva te robe. I na kraju, pomoći ćemo i ekonomski. U stalnom smo kontaktu sa Vladom Srbije da vidimo kako možemo brzo, efikasno i na najbolji način da usmerimo 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova u mere za podršku srpskoj privredi. Čim dobijemo neki pregled od srpskih vlasti, delovaćemo - rekao je Fabrici.

Šef delegacije EU kaže da se trenutno čini da će najveća pomoć biti potrebna malim i srednjim preduzećima, koja sada imaju problema da rade.

- Mi ćemo se svakako tu angažovati, ali smo otvoreni za sve predloge srpske vlade kako možemo da pomognemo. Dakle, radimo i sa članicama Unije i sa kandidatima da zajednički prevaziđemo okrizu. Ako smo zajedno, ako radimo zajedno, i u krajnjem slučaju, ako patimo zajedno, lakše ćemo izaći iz ove situacije - rekao je Fabrici.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track