ODLAZAK UČITELJA DOBRIVOJA GAJIĆA (96) NAJSTARIJEG ČLANA MONARHISTIČKOG POKS: Umro čuvar skija Draže Mihailovića
Foto: Promo

ODLAZAK UČITELJA DOBRIVOJA GAJIĆA (96) NAJSTARIJEG ČLANA MONARHISTIČKOG POKS: Umro čuvar skija Draže Mihailovića

Društvo -

Učitelj u penziji Dobrivoje Gajić (96) iz Šapca preminuo je juče i za sobom ostavio priču koja je ušla u istoriju ovog kraja, ali i monarhističkog pokreta POKS. Čiča Dobrivoje bio je čitav život čuvar skija đenerala Draže Mihailovića i pre tačno godinu dana ostvario mu se višedecenijski san da ih preda Čičinom unuku Vojislavu Mihailoviću.

-Došao je prekjuče da još jedno vidi skije i kako reče da se vidi sa saborcima monarhistima koji su mu omogućili da se sretne sa Dražinim unukom i preda mu skije za muzej koji namerava Vojislav Mihailović da otvori, kaže Zoran Vesić iz šabačkog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije. Kad se sreo sa Vojom Mihailovićem čiča Dobrivoje je pristupio monarhistima, postavši najstariji član POKS-a. Tada je i ispričao priču koju smo zabeležili, a deo je istorijskih zbivanja tokom i nakon II svetskog rata.Dobrivoje je Dražine skije čuvao 72 godine. Skije je dobio dok je posle rata radio u selu Gornji Orović kod Ljubovije. Poklonio mu ih je 1947. godine Smiljko Radosavljević kod kojeg je Draža Mihailović u ratnim godinama ostavio svoje skije.Čiča dobrivoje je tada ispričao da je i on sam nekoliko godina skijao na njima, kao i da niko osim njega i njegove porodice nije znao kome skije pripadaju.

- Kada sam sagradio kuću u Šapcu, preneo sam ih na tavan i smestio sam ih iza “rogova”, da se ne vide kada se uđe. Drago mi je da sam danas čiča Dražinom unuku predao ove skije i što konačno mogu javno da kažem šta sam 40 godina čuvao u srcu, zabeležili su u POKS reči deda Dobrivoja Gajića tokom susreta sa Vojom Mihailovićem koji je Šapčanima ostavio skije na čuvanje do otvaranje muzeja njegovog dede u Beogradu.

1 / 4 Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track