MINISTARSTVO PRAVDE PREDLAŽE: Pritvor za kršenje samoizolacije
Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

preporuka

MINISTARSTVO PRAVDE PREDLAŽE: Pritvor za kršenje samoizolacije

Društvo -

Ukoliko lice prekrši meru samoizolacije, a sud mu odredi meru pritvora, lica će tu meru izdržavati u posebnim ustanovama namenjenim za tu svrhu

BEOGRAD - Ministarstvo pravde preporučilo je javnim tužilaštvima da obavezno traže određivanje pritvora za sva lica koja prekrše meru samoizolacije od 14 ili 28 dana, koju su im odredile nadležene institucije - Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Preporuka Ministarstva znači da protiv osoba koje prekrše samoizolaciju više neće biti podnošene najpre krivične prijave već će odmah biti uhapšene, a potom će tužilašto tražiti od suda da im odredi pritvor.

U saopštenju Ministarstva se navodi da ukoliko lice prekrši meru samoizolacije, a sud mu odredi meru pritvora, lica će tu meru izdržavati u posebnim ustanovama namenjenim za tu svrhu.

Naime, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, obezbedila je tri posebna objekta u okviru Uprave u kojima će biti smeštena ova lica.

Ovi objekti se nalaze u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, a obezbeđivaće ih pripadnici zatvorske straže i policije.

Nadležni organi prilikom određivanja pritvora neće uzimati u obzir samo rokove po Zakoniku o krivičnom postupku, već i zdravstvene karantinske propise.

Takođe, Ministarstvo pravde dalo je preporuku i Republičkom javnom tužiocu, da u slučaju nepostupanja po navedenim uputstvima podnese disciplinsku prijavu protiv nadležnog javnog tužioca, odnosno zamenika javnog tužioca.

Ministarstvo pravde apeluje na sve građane da poštuju mere samoizolacije, kao i sva druga uputstva zdravstvenih ustanova i Vlade Republike Srbije, i time pokažu solidarnost koja je neophodna i od velike važnosti kako bi se u što većoj meri sprečilo širenje zaraze.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track