Najnovije vesti

PENZIONERI, OPREZ! NJIMA NE OTVARAJTE I ODMAH ZOVITE POLICIJU: Lopovi i lažni volonteri se nude da vam pomognu!
Foto: MUP Srbije

saveti: ŠTA KAD VAM NEPOZNATI POKUCAJU NA VRATA

PENZIONERI, OPREZ! NJIMA NE OTVARAJTE I ODMAH ZOVITE POLICIJU: Lopovi i lažni volonteri se nude da vam pomognu!

Društvo

Vanredno stanje iznedrilo je i prevarante koji od tuđe muke žele da se okoriste, kao što je to pokušao lažni policajac

Vanredno stanje u Srbiji zbog situacije s koronavirusom navelo je mnoge da se okrenu različitim prevarama, pa hrle u domove starijih građana i penzionera nudeći im lažnu pomoć.

MUP je saopštio da je uhapšen D. P. (41) zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela prevara, teška krađa i krađa.

- Kako se sumnja, on je dolazio do stanova oštećenih, uglavnom starijih građana na teritoriji Beograda, i lažno se predstavljao kao policajac ili radnik Elektroprivrede ili Vodovoda da bi, koristeći njihovu nepažnju, od njih krao novac - saopštio je MUP i dodao da je kod njega pronađena improvizovana značka.

Ne dajte novac

Penzioneri, budite na oprezu! Nemojte davati novac nepoznatim osobama, već se držite brojeva telefona kol-centara koje su nadležni dostavili za vas i vaše dobro!

Ove dobronamerne reči upozorenja svim građanima Srbije upućuje penzionisani policajac Časlav Ristić, koji je zgranut načinom na koji pojedini pokušavaju da zarade novac u ovim teškim danima s kojima se trenutno suočavaju Srbija i svet.

Zaprepašćen vešću da je u sredu uhapšen D. P. u Beogradu zbog sumnje da je, predstavljajući se kao lažni policajac i pokazujući lažnu značku, od građana uzimao novac, Ristić kaže za Kurir da građani, posebno stariji i penzioneri, moraju da budu na oprezu. - Pre svega, ako vam pokuca neko nepoznat - odmah posumnjajte u njegove namere. Pitajte ga zašto je došao kod vas i šta želi. Ukoliko vam pokaže bilo kakvu policijsku značku, pogledajte je, čak i ako se ne razumete u to. Pravi policajac vas neće prevariti, neće odbiti da vam preda sva dokumenta, broj legitimacije, značku. Štaviše, sam će predložiti da pozovete stanicu u kojoj radi, jer su oni svesni trenutne teške situacije. Neće vam zameriti sumnju - dodaje bivši policajac.

Prema njegovim rečima, ukoliko građani prethodno nisu pozvali kol-centar i zatražili pomoć, nikako ne smeju da prihvate uslugu nepoznatih. - U tom slučaju, ako vam ponude da vam nešto donesu i za to traže novac - ne prihvatajte. Ispitajte ga ko je, šta je, pozovite i prijatelje, komšije, pitajte ih da li je i kod njih dolazio i nešto tražio. Ukoliko se u vama pojavi tračak sumnje - pozovite pravu policiju i prijavite slučaj. Prevaranti uglavnom nisu spremi da idu predaleko. Čim primete da sumnjate u njih i njihove namere, da tražite njihova dokumenta, dokaz da imaju ovlašćenje da vam pomognu - pobeći će - naglašava Ristić.

Javite se policiji

Pošto se sumnja da postoji više oštećenih, MUP poziva građane da, ukoliko prepoznaju osumnjičenog s fotografije, obaveste policijske službenike u Policijskoj upravi za grad Beograd ili na broj telefona 066/8892-083.

Nataša Stanisavljević

NE USTRUČAVAJTE SE, ZOVITE NAS!

foto: Zorana Jevtić

Nataša Stanisavljević, gradski sekretar za socijalnu politiku Beograda, pozvala je sve starije građane da se ne ustručavaju i da ne traže pomoć od bilo koga, već da se obrate kol-centrima: - Važno je da se putem poziva na kol-centar starijim osobama tačno javi ko će doći, a pri dostavi onoga što su naručili veoma je važno da volonteri nikako ne ulaze u domove ljudi, već se stvari ostave ispred vrata, bez ikakvog kontakta, zbog bezbednosti.

Kurir.rs/ D. S.  Foto: MUP Srbije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...