Najnovije vesti

ZAŠTITNIK GRAĐANA O POJAVI LAŽNIH VESTI NA MREŽAMA: Ne verujte onima koji izazivaju paniku
Foto: Beta Saša Đorđević

borba protiv laži

ZAŠTITNIK GRAĐANA O POJAVI LAŽNIH VESTI NA MREŽAMA: Ne verujte onima koji izazivaju paniku

Društvo

U vanrednom stanju najvažnije je poštovati preporuke vlade, slušati savete lekara i ne verovati neproverenim vestima koje izazivaju paniku, izjavio je Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić.On je na TV Prva rekao jutros da je najbolji lek protiv lažnih vesti- samodisciplina, jer u protivnom društvene mreže mogu biti kontraproduktivne.

Na pitanje novinara da li se razmatra ograničavanje korišćenja društvenih mreža, Pašalić je rekao da se ne zalaže za zabrane, veruje u samodisciplinu i apeluje na gradjane da ne veruju svemu što pročitaju.

Ipak, u kontaktu je sa zaštitnicima gradjana pojedinih zemalja u kojima su društvene mreže ograničene i prati kako to utiče na kršenje ljudskih prava.

On je ocenio da se lažne vesti šire i u zabanom televizijskim programima u kojima potpuni laici komentarišu borbu protiv korona virusa i da su oni koji takve programe emituju toga svesni, ali da ombudsman ne može da utiče na uredjivačku politiku medija.

Kada je reč o kaznama onih koji krše pravila izolacije, Pašalić je rekao da o tome ne bi trebalo da se piše na naslovnim stranama pre nego što sud kaže svoje.

"Ne treba nam senzacionalistčke vesti, već prave informacije", rekao je Pašalić i dodao da one treba da budu kratke, istinite i jasne.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beta/Saša Đorđević)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...