SRBI ČEKAJU NA AERODROMIMA: Renato apeluje za pomoć s Kube, Vanja iz Perua i zarobljeni na Baliju!
Foto: Privatna Arhiva

Zaustavila ih Korona

SRBI ČEKAJU NA AERODROMIMA: Renato apeluje za pomoć s Kube, Vanja iz Perua i zarobljeni na Baliju!

Društvo -

Blokirani… Barem oko tridesetak Srba je zbog epidemije korone i zatvaranja granica ostalo na ostrvu u Karipskom moru, a naših ljudi koji ne mogu u Srbiju ima i na Baliju, u Peruu...

„Situacija na Kubi je kritična. Prodavnice su prazne, svuda su redovi, hoteli se zatvaraju, a privatan smeštaj niko neće da nam iznajmi. Uskoro nećemo imati ni šta da jedemo ni gde da spavamo“, ovako za Kurir priča Renato Grbić, najpoznatiji srpski alas, koji je iz Dunava, kod Pančevačkog mosta u Beogradu, izvukao i spasao sigurne smrti na desetine ljudi, a koji je zajedno sa još oko 40 Srba zbog epidemije korone i zatvaranja granica zarobljen na ovom karipskom ostrvu.

- Građani koji su se zadesili ovde vape za pomoć. Nemaju sredstava za dalje, a ujedno nemaju gde da spavaju jer Kubanci, iz straha od korone, ne žele da im izdaju sobe - rekao je Grbić i dodao da je poseban problem to što će Kuba za dva dana zatvoriti granice za strance.

- Naša jedina šansa je da se vratimo preko Moskve, koja je bezbedan grad, ali nam je potrebno odobrenje od države da će poslati neki avion u Moskvu. Imamo malo vremena da reagujemo - apelovao je Grbić.

Za pomoć apeluje i 16 Srba koji su 14. marta turistički otputovali iz Beograda na indonežansko ostrvo Bali, a među njima se nalazi i beba od godinu dana.

- Novca imam još jako malo, svakako nedovoljno za povratak kući, a i da imam, ne znam na koji način bih se vratila - priča za Kurir Danica Ignjatović, jedna od putnica i dodaje da je uplašena i za sebe i za svoju porodicub u Srbiji - šestogodišnju ćerku i majku od 70 godina. Ona kaže da je poseban problem to što je agencija raskinula ugovor sa putnicima, a oni imaju plaćen hotel u Seminjaku, na Baliju, samo do 26. marta.

Ministar Ivica Dačić

PRIORITETI DECA, UČENICI I STUDENTI

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da su sve aktivnosti MSP usmerene na to da se pomogne našim ljudima koji su u inostranstvu, ali da će prioritet za evakuaciju biti deca, učenici, studenti, kao i građani koji se nalaze na službenom putu ili lečenju.

foto: Privatna Arhiva

- Kada je reč o turistima, bez ikakve ljutnje, oni su na kraju prioriteta. Veoma je teško obezbediti svakome da se vrati. Svuda gde možemo da pomognemo, mi ćemo pomoći. Još jednom, pozivamo sve ljude da ne kreću na put - rekao je Dačić.

Vanja ne može iz Perua

OTKAZANI SVI LETOVI

Naših Srba koji traže pomoć za povratak u zemlju, kako saznajemo, ima čak i u Peruu, a među njima je i psiholog Vanja Bokun Popović, koja je u tu zemlju došla 7. marta poslovno.

foto: Privatna Arhiva

- Zbog otkazivanja letova i drugih problema, od tri karte koje mi je sestra rezervisala nijednu nisam mogla da iskoristim. Mene kod kuće čekaju dva mala deteta i najgore je što ne znam koliko će ovo trajati - priča Vanja za Kurir.

Kurir.rs/R. Kantar/Foto: Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track